Védelmet sürgetnek a mianmari muszlim kisebbségnek

Az ENSZ és más segélyszervezetek védelmet sürgetnek a Bangladesben menekülttáborokban élő rohingja kisebbségnek az árvizek és földcsuszamlások ellen – jelentette be kedden Stéphane Dujarric, a világszervezet főtitkárának szóvivője.

A tájékoztatás szerint május 7-e és 14-e között mintegy hétezer kárvallottja volt a viharoknak és földcsuszamlásoknak a monszun időszak kezdetén. Az éves esős szezon eljövetelével általában mintegy 2,5 méteres ár söpör végig Banglades déli Cox’s Bazar nevű területén, valamint a szomszédos Mianmar Arakán államában. Az árvizek és földcsuszamlások 150-200 ezer menekültet, 883 települést fenyegetnek.

A Cox’s Bazar körüli területen helyezkednek el azok a táborok, amelyekben az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint mintegy 1 millió rohingja él. Nagy részük, mintegy 670 ezer ember azután érkezett az országba Mianmarból, hogy a muzulmán többségű Arakán államban a hadsereg kilenc hónappal ezelőtt tisztogató műveleteket kezdett.

Az UNHCR közleményében hangsúlyozta, bár elismeri Banglades tapasztalatát a monszun keltette veszélyek kezelésében, a mostani, a menekültek jelenléte miatt kialakult helyzetben szükséges a sürgős nemzetközi fellépés és segítség. A genfi székhelyű szervezet szerint a nemzetközi humanitárius közösség azon munkálkodik, hogy támogassa, megvédje a leginkább veszélyeztetett menekült közösségeket.

Az UNHCR célja az, hogy további sík és szabad területet találjon Bangladesben, ahova az árvizek elől ideiglenesen áttelepítenék a menekülteket, mert a jelenlegi helyen nincs elegendő, a természeti csapások ellen védett terület és megfelelő mennyiségű szálláshely.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑