Cadmus fordítás Cadmus

Visszatérnek a nagyhatalmak a feltörekvő Afrikába

2020. 01. 22.

Nigéria új kereskedelmi megállapodást akar kötni Nagy-Britanniával a brexitet követő időszakban, írta véleménycikkében Muhammadu Buhari.

A nigériai elnök – hasonlóan Fekete-Afrika többi vezetőjéhez – optimistán látja a kontinens és az unióval szakító britek együttműködésének jövőjét, és várja, hogy a nagyon tőkeerős szigetországi cégek az uniós reguláktól megszabadulva részt vehessenek a nigériai gazdaság fejlesztésében.

Állítása szerint jól képzett, angol anyanyelvű fiatalok milliói várják a brit befektetők által létrehozott munkahelyeket, és külön könnyebbséget jelent mindkét fél számára, hogy a nigériai törvénykezés alapját – történelmi okokból – brit mintára alkották meg egykor.

„Afrika legnagyobb gazdaságaként kétszázmilliós országom nagyon kedvező ajánlatot tud tenni: Nigéria hatalmas nyersanyagkincse és természetes energiahordozói a vámtarifák béklyóitól megszabadulva segíthetnek a brit cégek növekedésében, s nagyobb lehetőségük lesz elérni a világ leggyorsabban fejlődő fizetőképes vásárlóit, a nigériai középosztályt” – áll Buhari írásában.

London hétfőn kezdte meg a hosszú folyamatot, amelynek során afrikai vezetőknek mutatja be a brexit utáni Nagy-Britannia üzleti lehetőségeit. Az első napon a meghívott 21 afrikai állam- és kormányfő közül 16 jelent meg a tárgyalásokon.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

Magyar Nemzet – Sitkei Levente

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑