Cadmus fordítás Cadmus

Vöröskereszt: Rafah biztonságos evakuálására és több humanitárius segítségre van szükség

2024. 02. 14.

A palesztin Gázai övezet déli részében található Rafah ellen tervezett nagyobb izraeli szárazföldi katonai műveletek megkezdése előtt a városban élő civil lakosság biztonságos kimenekítésére és a humanitárius segélyszállítmányok fokozására szólított fel szerdán a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (IRCR).

“Biztosítani kell, hogy a civilek elfogadható egészségügyi és élelmiszer-ellátással bíró, biztonságos területekre jussanak anélkül, hogy a családokat szétválasztanák” – áll a szervezet Genfben kiadott közleményében, amelyben humanitárius katasztrófa veszélyére figyelmeztetnek Rafahban és térségében.

Az ICRC azt is fontosnak nevezte, hogy a harcok befejeztével a kimenekítettek haza tudjanak térni. Aláhúzta továbbá, hogy a nemzetközi humanitárius jog tiltja, hogy civileket élő pajzsként használjanak, mint ahogy az aránytalan, a szükségesnél több halálos áldozattal és pusztítással járó támadásokat is.

Az ICRC adatai szerint mintegy másfél millió palesztin menekült el Rafah körzetébe a kétmilliós lakosú Gázai övezetből, ők jelenleg mintegy 60 négyzetkilométernyi területen tartózkodnak.

Szélsőséges viszonyok között is “fenn kell tartani az emberiesség alapelveit” – áll a genfi székhelyű szervezet közleményében, amelyben azt írják, hogy a harcok tavaly októberi kitörése óta számos palesztinnak már több ideiglenes tartózkodási helyéről is tovább kellett menekülnie.

Rik Peeperkorn, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) palesztin területekért felelős képviselője szintén Genfben arról beszélt szerdán, hogy a térségben az egészségügyi rendszer az összeomlás szélén áll, miután a kórházak túlzsúfoltak, az egészségügyi ellátmány kevés, a kórházi dolgozók pedig kimerültek.

Mint mondta, jelenleg mindössze három működő kórház van a régióban, és most azon dolgoznak, hogy további három ideglenes létesítményt hozzanak létre a sebesültek kezelésére. Peeperkorn szerint az izraeli szárazföldi hadművelet “elképzelhetetlen méretű humanitárius katasztrófához” vezethet Rafahban.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 28 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑