Cadmus fordítás Cadmus

Washington fegyvereket szállít a Fülöp-szigeteknek a dzsihadista fegyveresek elleni harchoz

2020. 11. 23.

Az Egyesült Államok, miközben manőverező rakétákat és más fegyvereket szállít a Fülöp-szigeteknek az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet elleni harchoz, megújítja korábbi ígéretét, miszerint megvédi szövetségesét, ha támadás éri a Dél-kínai-tenger vitatott területein – jelentette be hétfőn Manilában Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

A tisztviselő a helyi külügyminisztérium egyik rendezvényén számolt be a Fülöp-szigeteki hadseregnek leszállított rakétákról és bombákról. Donald Trump amerikai elnök idén áprilisban Rodrigo Duterte elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében ígéretet tett arra, hogy 18 millió dollár értékben szállít rakétákat a szigetországnak.

O’Brien az eseményen részvétét nyilvánította a helyi lakosságnak a trópusi viharok számos halálos áldozatai miatt. Egyúttal körvonalazta azt a segítséget, amelyet az Egyesült Államok nyújt a Fülöp-szigeteknek a koronavírus elleni küzdelemben.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó felszólalásában méltatta a Trump-kormány szerepét az Iszlám Állam dzsihadista szervezett elleni harcban a Közel-Keleten, szólt a Szíria és Irak egy részén kikiáltott kalifátus vezetőjeként ismert Abu Bakr al-Baghdadi megöléséről, valamint megerősítette Washington elkötelezettségét, hogy hozzájárul a szélsőséges csoport fegyvereseinek legyőzéséhez a Fülöp-szigetek déli részén.

Kifejezte abbéli reményét, hogy folyamatos marad a két ország közötti megállapodás, amely lehetővé teszi az amerikai erők számára, hogy nagyszabású gyakorlatokon szerezzenek harci tapasztalatokat a Fülöp-szigeteken.

Duterte az év elején még az amerikai csapatokról szóló megállapodás eltörlésére készült, de később ennek életbe lépését a jövő évre halasztotta. O’Brien üdvözölte a döntést. Hangoztatta, hogy az Egyesült Államok kiáll a Fülöp-szigetek mellett, megvédi szuverenitását a Dél-kínai-tengeren.

Manila a múlt héten jelentette be, hogy folytatja az olaj- és gázfeltárásokat a Dél-kínai-tengeren, az ország partjaitól nyugatra, egy olyan területen, amelyet Kína is magának követel.

O’Brien azt mondta: a terület “a Fülöp-szigeteki népé, nem pedig más országé, még abban az esetben sem, ha az nagyobb”.

Megismételte Mike Pompeo amerikai külügyminiszter év eleji kijelentését, miszerint, ha bármilyen fegyveres támadás éri a Fülöp-szigetek repülőgépeit vagy hajóit a Dél-kínai-tengeren, az hatályba helyezi a kölcsönös védelmi megállapodásban rögíztett amerikai kötelezettségeket.

Az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek közötti védelmi szerződés 69 éves múltra tekint vissza.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑