Cadmus fordítás Cadmus

WHO: a segélykonvojnál történt tragédiát a Gázai övezeti humanitárius katasztrófa okozta

2024. 03. 01.

A háború miatt a Gázai övezetben kialakult katasztrofális humanitárius helyzetet és a lakosság súlyos nélkülözését okolja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azért, hogy egy segélyszállítmánynál tülekedés tört csütörtökön, és ez tucatnyi palesztin halálához vezetett.

“Az emberek olyan kétségbeesetten várják az ételt, az ivóvizet és az egyéb segélyt, hogy akár az életüket vagy gyerekeikét is kockáztatják érte” – mondta Christian Lindmeier, a WHO szóvivője pénteken Genfben. “Ez az igazi drámai helyzet, ez itt az igazi katasztrófa; olyan kevés az élelem, hogy ilyen helyzetek alakulnak ki” – tette hozzá.

A gázai hatóságok szerint október óta 10 gyerek halt éhen a Gázai övezetben – mutatott rá a szóvivő, és kiemelte, hogy ennél valószínűleg több esetben lett ott gyerek éhhalál áldozata.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) 2023 végén kiadott becslésében arra figyelmeztetett, hogy 2024 elejére a Gázai övezet 2,2 milliós lakosságának mintegy negyedét éhínség sújtja majd.

Az OCHA szóvivője, Jens Laerke rámutatott, hogy a hivatal naprakész statisztikák hiányában még mindig a tavalyi év végi becslések alapján dolgozik.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 30 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑