Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Lapszemle

2017. 10. 26.

Cuki terroristák

2017. 10. 26.

Majd hatezer terroristára számíthat rövidesen Európa azok közül, akik egykor Szíriába vagy Irakba mentek öldökölni, de ott most meleg lett számukra a helyzet. Brüsszeli szakértők szerint „deradikalizációs, társadalomba visszaillesztő programokkal” kell őket segíteni.

Milyen lehet egy ilyen „deradikalizációs, társadalomba visszaillesztő program?”

Gyanítom, ha kellően progresszív európai uniós mintákat akarunk követni, akkor először be kell invitálnunk a házunkba. Ott kedvesen megkérdezzük, hogy jól utaztak-e, és kellemes volt-e a terroristáskodás? Mert azt igazán intoleráns dolog lenne azonnal felvetni, hogy meg akarnak-e gyilkolni minket.

Persze idővel óhatatlanul felmerülne a téma. „Vendégünk” esetleg azt válaszolná, hogy ez a gyilkolás-dolog eléggé szórakoztató volt számára a helyzetek többségében. És ugye nem lenne tapintatlanság a részéről, ha ezt családunk valamilyen tagjával folytatná?

Erre a lehetőségre ugye az esetek túlnyomó többségében az ember nem tekint boldogan. De hát azért legyünk belátóak, biztosan problémái voltak kiskorában, és az európai oktatási rendszer sem kínált számára értékelhető kihívást.

És nem enne közben valamit, amíg erről társalgunk? Ha nem felel meg az itthoni koszt, azonnal rendelünk valami közel-keletit, ha már túlzottan hozzászokott ahhoz az ízvilághoz.

Vagy iszogatna inkább? Az iszlám szerint ugye ez nem illik, de ha neki erre szottyan kedve, szívesen félrenézünk. Kenderszármazékból sajnos most csak egy pokróc van itthon, de van a sarkon egy jogvédő civil szervezet, ők biztosan házhoz is szállítanak.

Esetleg beszélgetne az Iszlám Állam újraélesztésről? Ott a családi megtakarítás, szolgálja ki magát, ha ez jobb kedvre deríti. Vagy kérne egy kicsi, sárga strandlabdát, hátha ennek gyerekkori hiánya miatt állt gyilkológépnek?

Nem? Továbbra is a mészárlás-dolog felelne meg a szabadidő eltöltési szokásainak? Azt tudja azért ugye, hogy ez nem túl szép dolog? Másfelől mi befogadó kultúra vagyunk, és törekszünk a sokszínűségre is. Kérne esetleg egy Benetton pólót.

Ez se? Hát sehogyan nem tudjuk lebeszélni erről a terrorista tevékenységről? Nem akar deradikalizálódni? Ugye bennünk van a hiba? Valamiben nem segítettünk eleget? Több pénz kellene erre a programra, akkor jobban működne? Megoldható, majd elvonunk forrásokat egészségügytől, oktatástól, bármitől.

Még mindig nem jártunk a kedvében? Érthetetlen. Akkor tényleg marad a gyilkolás? Az egész családra számot tart? Esetleg nem várna, amíg keresek egy másik, számára jobban megfelelő uniós programot?

Fotó: mirror.co.uk

Orientalista.hu – pestisracok.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑