Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2018. 11. 24.

Dánia és Finnország csatlakozik Németországhoz a Szaúd Arábia számára történő fegyvereladások leállításában

2018. 11. 24.

Dánia és Finnország is kijelentette, hogy a jövőben leállítják fegyver exportjukat Szaúd Arábia irányába miután a hónap elején Németország is hasonlóképpen döntött.

A bejelentés azon a héten történt, melyen Donald Trump amerikai elnök védelmébe vette Mohamed Bin Salman szaúdi trónörököst, pedig korábban a CIA kijelentette, hogy ő volt az aki elrendelte Jamal Al-Khashogji, szaúdi ellenzéki újságíró meggyilkolását.

A Dánia által bevezetett export tilalom vonatkozni fog az olyan termékekre is, melyeket katonai és civil célokra is fel lehet használni. A német intézkedések azonban ennél is komolyabbak, hiszen azok a már korábban jóváhagyott eladásokat is felülvizsgálják.

Az északi országok csupán katonai jellegű eszközt szállítanak Szaúd Arábiának és az exportjuk meg sem közelíti az olyan jelentős fegyver szállító országokét mint az Egyesült Államok, Nagy Britannia és Franciaország. Ez a döntés valószínűleg kapcsolatban áll az európai fegyveripar álláspontjával, hiszen az Európai Unión belül egy Szaúd Arábia ellenes konszenzus kezd kialakulni.

Donald Trump azonban már utalt arra, hogy a szaúdi befektetésekből és a fegyvereladásokból származó jövedelmet az emberi jogokkal kapcsolatos aggodalmak fölé helyezi.

A Szaúd Arábiával kapcsolatos intézkedéseknek csupán az egyik oka az, hogy a szaúdi kormány októberben meggyilkolta Jamal Al-Khashogji ellenzéki újságírót az isztambuli szaúdi konzulátus épületében. A Szaúd Arábia által vezetett katonai koalíció számtalan háborús bűncselekményt követett el a 2015-óta folyó Jemen elleni háborúban. A Save the Childre nevű emberi jogi szervezet szerint a szaúdi agresszió kezdete óta 85 ezer gyermek halt éhen Jemenben.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑