Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2020. 11. 08.

Dokumentumfilm a betlehemi Születés bazilika csodáiról a 7 éves felújítás után

2020. 11. 08.

A betlehemi Születés bazilika emberek milliói számára rendkívüli jelentőségű műemlék, a művészet és a hit kereszteződése. Hét év restaurálási munkálatok eredményeként visszanyerte eredeti szépségét, amit egy új dokumentumfilmben csodálhatunk meg – közölte a Vatican News.

A COVID-19 járvány miatt kialakult helyzet nem teszi lehetővé a bazilika megtekintését, de Tommaso Santi dokumentumfilmjének köszönhetően, amelynek címe „Betlehem csodái”, a világ hívei megcsodálhatják e hely hatalmas esztétikai és spirituális értékeit. „Hódolat Jézus születési helyének” – nyilatkozta a rendező a Vatikáni Rádiónak az alkotásról. „A dokumentumfilm bemutat olyan ábrázolásokat, amelyeket eddig még senki nem látott. A karantén helyzet miatt egyben lehetőséget is nyújt, hogy virtuálisan ellátogassunk egy földre, amelyet jelenleg nem kereshetünk fel. A dokumentumfilm továbbá arra hív, hogy amint lehetségessé válik, térjünk vissza Betlehembe.”

A hatalmas bazilika-komplexum évezredes története és művészeti öröksége a középpontban

A Mustang filmforgalmazó cég terjesztésében november 3-án került piacra a DVD. Az alkotás elmeséli a hatalmas bazilika-komplexum évezredes történetét és művészeti örökségét. A templomot Kr. után 333-ban emelték az egyszerű barlang helyén, ahol a hagyomány szerint Jézus született. Csodálatos mozaikpadló borítja, a hajó oszlopain rendkívüli festmények láthatók, amelyeket 2013 és 2020 között vetettek alá konzerválási beavatkozásoknak. „Az oszlopokon található festmények a bazilika falain látható mozaikokkal együtt láthatatlanok voltak a felújítás előtt, mert a füst és a nedvesség elsötétítette azokat.” Most eredeti szépségükben ragyognak, „ahogyan élő ember még nem látta őket”.

Összefogás a bazilika felújításáért

A felújítási munkálatokat a pratói Piacenti cég végezte a Palesztin Nemzeti Hatóság támogatásának köszönhetően. A bazilikát kezelő keresztény egyházak is határozottan a projekt mellé álltak: katolikus részről a szentföldi ferences kusztódia, továbbá a görög és az örmény ortodox egyházak. A tervet az egész betlehemi közösség is támogatta. A restaurálási műveleteket a tavaszi karantén-időszak során fejezték be.

Elénk tárulnak a legfrissebb régészeti ásatások

Tommaso Santi filmrendező 2017-ben elnyerte az Olaszországban dolgozó Külföldi Újságírók Sajtóirodájának Arany Glóbusz-díját. A 37 perces dokumentumfilmjében elénk tárja a legfrissebb régészeti ásatásokat, amelyek napvilágra hozták a konstantini bazilika lenyűgöző mozaikszőnyegét, amelyet az állat és növényvilág ábrázolásai, illetve geometriai formák gazdagsága díszít. A film mesél a keresztesháborúk időszakáról is, amikor a betlehemi Születés bazilika elnyerte legnagyobb pompáját.

A teljes cikket itt olvashatják el.

Vatican News

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑