Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2021. 07. 07.

Drónnal akartak támadást végrehajtani egy amerikai bázis ellen

2021. 07. 07.

Robbanóanyaggal megpakolt drónnal hajtottak végre támadást Irakban az erbíli nemzetközi repülőtéren, a célpont a légikötőben lévő amerikai bázis volt, de senkinek sem esett baja – jelentették hírügynökségek szerdára virradóra kurdisztáni forrásokra hivatkozva.

Az éjfél előtt másfél órával végrehajtott támadás idején megszólaltak Erbílben, az iraki Kurdisztán fővárosában lévő amerikai konzulátus szirénái.

A támadás miatt felfüggesztették a repülőtéren a légiforgalmat.

A Pentagon közölte, hogy tudomása van a történtekről, és az első információk szerint károk nem keletkeztek. A kurdisztáni terrorellenes hivatal is arról tájékoztatott, hogy emberi áldozatok nem voltak, és anyagi károk sem keletkeztek, csupán annyi történt, hogy lángra kapott a fű, de a tűzoltók eloltották.

A támadás egy nappal az után történt, hogy rakétákkal vették célba az amerikai katonákat az anbári Ain al-Aszad légitámaszponton, és drónnal az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségét.

Az év eleje óta közel ötven támadás érte amerikai érdekeltségeket Irakban, ahol a megszálló amerikai hadsereg 2500 katonája állomásozik. Féltucatnyi támadást drónokkal hajtottak végre. A drónos támadások április közepén kezdődtek, és komoly fejtörést okoznak a koalíciós erőknek, mivel a drónok el tudják kerülni az amerikai katonák védelmére telepített C-RAM légvédelmi ütegeket.

A drónos támadások elkövetését eddig senki sem vállalta magára, de a végrehajtás módja az Irán-barát fegyveresek módszereire emlékeztet, és Washington is őket teszi felelőssé.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑