Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2024. 01. 15.

Egy amerikai teherhajó lángokban áll: a húszik rakétával találták el

2024. 01. 15.

A húszik rakétával találtak el egy amerikai teherhajót Jemen közelében – jelentette nem sokkal ezelőtt a brit hadsereg.

 Egy amerikai érdekeltségű hajót  helyi idő szerint hétfő délután 12:15-kor talált el egy húszi rakéta Jemen partjaitól mintegy 100 mérföldre (160 kilométerre).

A UK Maritime Trade Operations (UKMTO) jelentése szerint a hajó kapitánya szerint a hajót “felülről találta el egy rakéta” a jemeni Aden déli kikötővárosánál.

Az Ambrey hírszerző cég szerint az elütött hajó egy amerikai tulajdonú, Marshall-szigeteki lobogó alatt közlekedő teherhajó .

A rakéta tüzet okozott a hajó rakterében, de a hajó továbbra is tengerre alkalmas, mondta Ambrey.

A hajó tulajdonosa, az Eagle Bulk Shipping azt mondta, hogy a Gibraltar Eagle 100 mérföldre vitorlázott az Ádeni-öböltől. A hajó acéltermékeket szállít.

Húszi: Folytatódni fognak a hajók elleni támadások a Vörös-tengeren

A jemeni húszi főtárgyaló ma kijelentette, hogy a csoport álláspontja nem változott az Egyesült Államok vezette jemeni légicsapások után, és arra figyelmeztetett, hogy folytatódni fognak az Izraelbe tartó hajók elleni támadások.

“Folytatódnak az izraeli hajók vagy a megszállt Palesztina kikötőibe tartó hajók elfogására irányuló támadások ” – mondta Mohamed Abdelsalam a Reutersnek.

Hozzátette: a csoport követelései továbbra is a Gáza elleni izraeli támadás beszüntetésére, valamint a humanitárius segítségnyújtás engedélyezésére irányulnak az enklávé északi és déli részein.

“Nem akarunk eszkalációt a Vörös-tengeren és az Arab-tengeren ” – mondta Abdelsalam. Szerinte az USA és Nagy-Britannia az, amely hadihajóival militarizálja a Vörös-tengert.

“Frissítésünk továbbra is tisztázza álláspontunkat, és megerősíti, hogy a Vörös- és az Arab-tengeren közlekedő összes kereskedelmi hajó biztonságban van, kivéve az izraeli hajókat vagy azokat, amelyek Izraelbe tartanak, és csak azokat” – mondta a magas rangú tisztviselő. .
Izrael többször is tagadta, hogy bármilyen kapcsolata lenne a Vörös-tengeren támadott hajókkal, és számos nemzetközi hajózási társaság leállította a hajózást, vagy hosszabb és drágább tengeri útvonalakat választott.

„Álláspontunk vallási, erkölcsi és humanitárius elvekből fakad… valamint a palesztin nép felhívásaira…, hogy támogassuk a Gázai övezet elnyomottjait” – mondta Abdelsalam.

CENTCOM: Amerikai vadászgép lelőtt egy, a USS Laboon-ra lőtt cirkálórakétát

Egy amerikai vadászgép lelőtt egy felszíni cirkáló rakétát, amelyet a jemeni húszik által ellenőrzött területről lőttek ki, akik feltételezhetően közel vannak Iránhoz.

A cirkálórakéta a USS Laboon-t – egy Arleigh Burke osztályú rombolót – célozta a Vörös-tenger déli szektorában.

A tényt a hajnali órákban a közel-keleti régióért felelős amerikai fegyveres erők közös parancsnoksága (CENTCOM, “központi parancsnokság”) jelentette be az X-en (a korábbi Twitteren) keresztül.

A CENTCOM szerint személyi sérülés vagy kár nem történt.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑