Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2018. 11. 09.

Egy történelem lecke, amelyről nem sokan hallottak előtte

2018. 11. 09.

2007-ben, amikor szárazság a Közel-Keleten és Észak-Afrikában gabona hiányt okozott sok arab országban, azonban főleg Egyiptomban, Jordániában és Jemenben.

Abban az évben a szíriai mezőgazdasági termelés, mint általában bőven elég volt a hazai fogyasztás és raktározási igények fedezésére és lehetővé tette 400 ezer tonna búza kivitelét külpiacokra.

Amikor olyan élelmezési válság sújtotta Egyiptomot, Jordániát és Jement, hogy a kenyérárak ebben a három országban arra a szintre emelkedtek, hogy belső zavarokat és káoszt gerjeszthettek volna, a Szíriai Arab Köztársaság kormánya, Bashar Al-Asszad elnök úr utasítására felmondott minden aláírt gabonaexport szerződést és az eladásra szánt búzát ezeknek az arab nemzeteknek szállíttatta el.

Abban az évben Jordánia és Jemen 50-50 ezer tonnát, miközben Egyiptom 178 ezer tonnát kapott. Nem eladás volt (!), hanem ellátás, amikor a testvéri országok szükséget szenvedtek.

Továbblépve a részletek felidézésében, a búza az Al-Mulajbeaban lévő stratégiai tartalékraktárból származott, amelyet a Szíriai Arab Hadsereg 121. Ezrede őrzött, valamint Al-Haszakah tartományi stratégiai tározókból. Szíriai stratégiai gabonatartaléka ekkor meghaladta az egy milliót tonnát (kivéve ebből a becsült szükségletet).

A továbbiakban 2013 áprilisában, Egyiptomban a wahhabi báb, Muhammad Murszi elnöksége idején, aki és akinek a pártja nyíltan támogatta a Szíria ellen harcoló dzsihádista csoportokat, az elnök Murszi Moszkvába utazott, hogy megpróbáljon 2 milliárd dollár értékben kölcsön felvenni és ezzel alacsonyabb áron gabonát vásárolni, azonban az Oroszországi Föderáció nem járult hozzá az alacsony áron történő eladáshoz, csak a nemzetközi piacokon érvényes árak szerint. Ekkor Szíria újra egyiptomi testvérei segítségére sietett és a messze nemzetközi piacok árai alatt adott el gabonaféléket és búzát Egyiptomnak. Vegyük figyelembe, hogy abban az időben Szíria már jó ideje háborúban állt és a saját stratégiai tartalékait mozgósította. Ennek ellenére, újra és újra Egyiptom akkori elnöke és a kormányzó wahhabi párt nyíltan Szíria ellen ténykedett és uszított.

A segítő gabonaszállítások csendben történtek, nem nyíltan és senki nem kérkedett velük, mert senki nem kérkedhet a saját modorával és erkölcsi tartásával.

A Szíriai Parancsnokság és a szíriai nép nem más állami vezetők kedve szerint cselekszik és nem arra alapozza nemzetközi kapcsolatait, hanem inkább minden testvéri ország népének jóléte érdekében tesz.

Folyamatosan hallunk mindenféle nyilatkozatokat balról és jobbról, arról, hogy ki venne részt és ki nem venne részt Szíria újjáépítésének finanszírozásában, azonban a legundorítóbb, amikor azoknak az országoknak a vezetői tesznek ilyen kijelentéseket, amelyek nem állnak háborúban, de képtelenek a saját infrastruktúrájuk fenntartására.

Szíriában meg van a szakértelem, a munkaerő, az eszközök, a fedezet és az akarat az ország újjáépítésére; ahogyan a védelmére és a honvédő harcnak a folytatására is.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑