Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2023. 10. 17.

Egyesült Államok folyamatos fegyverszállításra készül Izrael számára

2023. 10. 17.

Az Egyesült Államok folytatja a fegyverszállítást Izrael számára, amihez nem szab feltételeket – közölte a védelmi minisztérium helyettes szóvivője kedden.

Sabrina Singh a Pentagon sajtótájékoztatóján elmondta, hogy október 12-16. között öt C-17-es szállítógép érkezett Izraelbe fedélzetén biztonsági támogatással. A szóvivő közölte, hogy a támogatáshoz nem kötnek előfeltételt, ugyanakkor többször kijelentette, hogy az Egyesült Államok határozottan azt várja Izraeltől, hogy tartsa be a “háború törvényeit”, ami meghatározása szerint azt jelenti, hogy katonai akcióknak civilek nem válnak célpontjává.

A védelmi illetékes szerint az amerikai adminisztráció tagjai állandó kapcsolatban vannak izraeli partnerekkel, akiknek a “háború törvényeinek” betartására vonatkozó elvárást is világossá teszik minden alkalommal.

A Fehér Ház kedden azt közölte, hogy Joe Biden amerikai elnök szerdára tervezett rövid közel-keleti látogatása során régiós vezetőkkel tárgyal majd Izraelben, valamint Jordániában.

John Kirby a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora elmondta, hogy szó lesz “a Gázai-övezetbe szánt segélyszállítmányokról, valamint Izrael terveiről és szándékairól a továbbiakat illetően”. Hozzátette, hogy a Hamász fogságában lévő túszokról és hazajuttatásuk esélyeiről is beszél majd Joe Biden Abdullah jordán királlyal és Abdel Fattáh asz-Sziszi egyiptomi elnökkel. Az eredeti tervek szerint a megbeszélésen részt vett volna Mahmud Abbász palesztin elnök is, aki kedden a gázai kórházat ért rakétatámadás nyomán lemondta részvételét.

A Palesztin Hatóságot vezető politikussal kedden tárgyalt Antony Blinken, amerikai külügyminiszter. Mahmud Abbász az ellen foglalt állást, hogy a palesztinok elhagyni kényszerüljenek a Gázai-övezet, ismét menekültté válva. A két politikus néhány napja már találkozott, amikor Ciszjordánia stabilitásának fenntartásáról egyeztettek.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑