Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 11. 05.

Egyiptom felszólította nyugati államokat, hogy hagyjanak fel a mostani politikájukkal Líbiában

2015. 11. 05.

Egyiptom elnöke Abdel Fattah al-Sisi elmodása szerint Britanniának és más NATO országoknak, akik részt vettek Moammar Kadhafi eltávolításában, azoknak többet kellene tenniük az eddiginél a szélsőséges Iszlám elterjedésének megállítására.

Al-Sisi a tárgyra vonatkozó közbeavatkozása kellemetlen Cameron számára, aki elég sokat lobbizott Líbia elleni NATO hadjáratában, mely elüldözte és megölte az egykori elnököt, Kadhafit és káoszban és polgárháborúban hagyta Líbiát azóta is.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsának 1973. számú határozatát a líbiai polgárháborúval kapcsolatban 2011. március 17-én fogadták el. A határozattervezetet Franciaország, Libanon és az Egyesült Királyság terjesztette elő. A határozat azonnali tűzszünetet rendelt el és bevezettek egy úgynevezett no-fly zonet is, ami minden légitársaságnak megtiltotta az országba való ki és berepülést.

Az akció Kadhafi megdöntéséhez, ami végül a meggyilkolásához vezette a koalíciós erőket, beleértve az USA-t az Egyesült Királyságot és Franciaországot is. Annak ellenére, hogy az új kormány a NATO küldetés meghosszabbításáért szólalt fel 2011 végén, az ENSZ Biztonsági Tanácsa a NATO küldetésnek a befejezésére szavazott.

Megszegett ígéretek

A katonai közbeavatkozás azonnali következményeiben Cameron egy új korszak eljövetelét dicsőítette Líbiában. „ Nagyszerű érzés itt lenni a szabad Bengáziban, és a szabad Líbiában,” mondta az Egyesült Királyság miniszterelnöke rögtön Kadhafi halála után.

„Városotok az egész világot inspirálta, ahogyan megszabadultatok a diktátortól és a szabadságot választottátok. A brit emberek üdvözlik a bátorságotokat.”- David Cameron

Abdel Fattah al-Sisi egyiptomi elnök – aki várhatóan Csütörtökön találkozik Cameronnal Londonban –a The Daily Telegraph napilapnak nyilatkozva ezt mondta:

„ Líbia egy olyan veszély, ami mindnyájunkat érint. Ha nincs kormány, akkor az csak egy vákuumot teremt, ahol a szélsőségesek előretörnek.

„Ez egy olyan küldetés volt, ami nem érte el a célját, befejezetlen maradt. Az történt, hogy Líbia kormány nélkül maradt akkor, amikor a legnagyobb szüksége lett volna a segítségünkre. Most egy olyan helyzet előtt állunk ahol a líbiai emberek akarat túszul van ejtve a szélsőséges militáns csoportok által.”– mondta Al-Sisi

Minden erőfeszítést támogatnunk kell, ami a líbiai népet és a líbiai gazdaságot segíti.

Be kell fejeznünk a fegyverek és a pénzek meg az idegen országokból érkező harcosok beáramlásának támogatását a szélsőségesek számára. A NATO összes tagja – beleértve Nagy Britanniát – akik részt vettek a Kadhafi megdöntésre irányuló akciókban, részt kell, vegyenek a segítségnyújtásban.” – mondta az egyiptomi államfő.

Egyiptom Líbiával, ami azt is jelenti egyben, hogy Al Sisi minden mértékben érdekelt az ország stabilizációjában. Előhozakodni a NATO közbeavatkozásának az országban meg fogja szégyeníteni a brit miniszterelnököt, aki egyébként elkötelezett abban, hogy jó kapcsolatokat ápoljon Egyiptommal.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑