Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2021. 02. 23.

Egyiptomi elnök szerint szigorúbban kell szabályoznia a népszaporulatot

2021. 02. 23.

Népességének gyors növekedése miatt a születések számának visszafogására törekszik Egyiptom – írta hétfőn a dpa német hírügynökség, Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök minapi állásfoglalását felidézve.

Az arab világ legnépesebb országának jelenleg 101,5 millió lakója van, és népessége az előrejelzések szerint 2050-re meghaladhatja a 153 milliót. Szakértők a népességrobbanás következtében veszélyeztetettnek látják az észak-afrikai ország ívóvízellátását és az infrastruktúra-hálózatot, különösen Kairó térségében, ahol már mintegy húszmillió ember él.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi a múlt héten tartott beszédében nemzetbiztonsági kérdésnek nevezte a népesség alakulását. Mint mondta, a népszaporulatot az állami erőforrásokhoz kell igazítani, és a jelenlegi évi 2,4 millióról le kellene fékezni évi 400 ezerre. Szíszi úgy fogalmazott, hogy családonként több mint két gyerek már nagy gondot jelent.

A kairói vezetés már 2018 nyarán elindította a születési rátát visszafogni hivatott kampányát Kettő elég néven.
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az egyiptomi lakosság 98 százaléka a sivatagos állam területének mindössze 3 százalékán él, vagyis a Nílus partjain, illetve a Nílus deltájában Kairótól északra.

A földművesek szenvednek attól, hogy a települések kiszélesedése miatt egyre kevesebb termőföld áll rendelkezésre. Emellett a vízhiány is egyre nagyobb gondot okoz, és súlyosbítja a helyzetet az Etiópiában épülő duzzasztógát, illetve a talajvíz szikesedése és szennyeződése a műtrágyák és rovarirtó szerek miatt.

Az iszlám hitűek által nagy becsben tartott kairói Dár al-Ifta – azaz az iszlám joggyakorlat háza – megállapította, hogy az addigi vélekedésekkel ellentétben a születésszabályozás összeegyeztethető az iszlám hittel.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑