Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2019. 02. 20.

Egymást fenyegeti Pakisztán és India a kasmíri incidens miatt

2019. 02. 20.

Pakisztán kész együttműködni Indiával a vitatott hovatartozású Kasmírban múlt héten elkövetett merénylet kivizsgálásában. Újdelhi Iszlámábádot gyanúsítja, a pakisztáni kormányfő viszont megtorlást helyezett kilátásba indiai támadás esetén. Közben Pakisztánból Indiába érkezett Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg, ahol többek között beruházásokról tárgyal vendéglátóival.

Imrán Han pakisztáni miniszterelnök tegnap hevesen tagadta, hogy hazájának bármilyen köze lenne a múlt csütörtöki, 44 halálos áldozatot követelő kasmíri merénylethez, amelyet helyi iszlamista fegyveresek követtek el egy indiai milicistákat szállító autóbuszkonvoj ellen. Han az ENSZ közbenjárását kérte, ugyanakkor megtorlást ígért, amennyiben India fegyveres akciót indít Kasmír pakisztáni fennhatóság alatt álló része ellen. De a májusi választásokra készülő Narendra Modi indiai kormányfőnek sincs könnyű dolga, hiszen óriási politikai nyomás helyeződik rá, bosszúállást követelve – mutat rá a Reuters.

Eddig annyi történt, hogy Modi szabad kezet adott az indiai ellenőrzés alatt álló terület biztonsági erőinek a kemény válaszadásra. Kasmír indiai katonai főparancsnoka közben azt üzente az anyáknak, hogy tartsák otthon felkelő fiaikat, ha nem akarják holtan látni őket. Imrán Han televí­ziós beszédében ugyanakkor készségét fejezte ki az öngyilkos bombatámadás mögött álló erők elleni akcióra, legyenek bárkik is. – Ha az indiai felderítés bebizonyítja, hogy pakisztániak a hunyók, adja át a bizonyítékokat, s garatálom, elintézzük – jelentette ki.

A muzulmán Pakisztán régóta hangoztatja, hogy csak morális és diplomáciai támogatást nyújt a kasmíri nép önrendelkezésért folytatott harcához, ám ez mindeddig nem oszlatta el India meggyőződését a militáns erők több évtizeden át nyújtott pakisztáni megsegítéséről. Han viszont leszögezte, hazája megváltozott.

Ilyen körülmények között kicsit szerencsétlen időpontban kezdte meg pakisztáni és indiai látogatását a szaúdi koronaherceg. Mohamed bin Szalmán – és hazája – nagy barátja mindkét ázsiai országnak, ami nem is csoda, hiszen Pakisztán nagyban függ Szaúd-Arábia befektetéseitől, India pedig jelentős fogyasztója a szaúdi olajnak. Újdelhibe tegnap érkezett a koronaherceg, s ma Narendra Modival kezdődő megbeszéléseinek fő témái a kereskedelem, a befektetések, valamint védelem- és biztonságpolitikai kérdések lesznek.

Szó esik a Saudi Aramco olajtársaság indiai olajfinomítókba eszközlendő beruházásairól, beleértve egy 44 milliárd dollár értékű létesítmény korábban leállított építési projektjének folytatását. India a sivatagi királyság negyedik legnagyobb kereskedelmi partnere, a két ország közti árucsere-forgalom értéke eléri a 28 milliárd dollárt. Rijád egyben India legfőbb olajszállítója, a szubkontinens olajigényének 20 százalékát biztosítja. A koronaherceg holnap Kínába utazik tovább.

Egyébként a Mohamed bin Szalmánt múlt hét végén vendégül látó Pakisztán is számíthat zsíros szaúdi üzletekre, ami rá is fér gyengélkedő gazdaságára. Rijád összesen 20 milliárd dollár értékben ígért beruházásokat, ebből csak 8 milliárddal finanszírozzák egy olajfinomító felépítését. A legjobbkor érkezett a segítség, ugyanis Iszlámábád pénzügyi válsággal küzd, valutatartalékai 8 milliárd dollárra apadtak. Pakisztán az 1980-as évek vége óta mentőcsomagról mentőcsomagra bukdácsol, a hitelek törlesztését Szaúd-Arábia eddig 6 milliárd dollár kölcsönnel támogatta.

Magyar Idők – Mártonffy Attila

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑