Cadmus fordítás Cadmus
Interjú

2017. 03. 24.

Élet az iszlamisták árnyékában – Exkluzív interjú egy magyar hölggyel aki a szíriai frontvonalon él

2017. 03. 24.

Több mint hat éve tart a szíriai háború. Öt éve annak, hogy a nyugat úgy döntött, elviszi a demokráciát Szíriába. Szövetkezve olyan iszlamistákkal, akik nemhogy nem ismerik a demokrácia és a szabadság fogalmát, de egyenesen eltiporják annak minden egyes kezdeményezését. Míg a nyugati világ az elnyomásról, diktatúráról, és emberi jogokról beszél, addig az általuk felfegyverzett szervezetek, – nevezzük őket “mérsékelt ellenzéknek” -, sorra mészárolják le vagy üldözik el az ő szélsőséges ideológiájukat nem követő közösségeket, függetlenül attól, hogy muszlimok vagy keresztények.

Hasonlóan történik az észak-szíriai Maharda település lakóival is, akik a legnagyobb ortodox közösséget alkotják északon. Két éve annak, hogy a török hadsereg támogatásával felfegyverzett és kiképzett iszlamisták tízezrei törtek be Törökország felől, Idleb és Hama tartományokba. Azóta a frontvonal a keresztény Maharda mellett húzódik. Lakói eleinte védtelenek voltak, és csak a Szíriai Arab Hadseregnek és a damaszkuszi kormány által felfegyverzett helyiekből álló Nemzetvédelmi Erők kitartásának köszönhetően tudta megvédeni magát az iszlamista hordától.

Az elmúlt hetekben megszaporodtak a támadások Maharda ellen, szeptember elején arról is lehetett hallani, hogy az iszlamisták be akarják venni a keresztény várost. Egyre szomorúbb híreket hallottam a mai napig Damaszkuszban élő édesanyámtól – aki mellesleg magyar-, hogy mi történik északon. Ekkor mondtam neki, hogy jó lenne első kézből megtudni pontosan mi zajlik ott. Megdöbbenésemre édesanyám azt mondta, hogy ez könnyen megoldható, hiszen a mai napig is él ott egy magyar asszony, aki semmilyen körülmények között nem hagyná el választott Hazáját.

Az internet világában könnyen sikerült felvennem vele a kapcsolatot, annak ellenére, hogy a háború miatt gyakori volt az áram kimaradás.

Mivel az internet és az áram szolgáltatás akadozott, így a telefonos interjút elvetettem és maradtunk a chatelésnél. Több napos beszélgetés után sikeresen el tudtam vele készíteni az interjút. Bár Julianna kicsit viccesen figyelmeztetett, hogy ne őt szidjam ha csak órákkal vagy napokkal később fog válaszolni a kérdéseimre.

kecskes-juliannaKedves Julianna, először is kérem mutatkozzon be meséljen magáról, hogyan került Szíriába?

Kecskés Julianna vagyok Fegyverneken születtem, majd tizenkét éves koromtól szüleimmel együtt Budapestre költöztem. Érettségi után a Budapesti Autóipari Kutató Intézetnél kezdtem dolgozni. 1972-ben ismertem meg a férjemet Majed Amrah-ot, aki  a Budapesti Műszaki Egyetem-járműgépész szak hallgatója volt. 1976-ban Majed lediplomázott majd feleségül vett, és még az év nyarán Szíriába a férj szülővárosába, a keresztény Mahardaba költöztünk. Három lányunk született, akik azóta már mind férjnél vannak és öt fiú és két lány unokával ajándékoztak meg minket. Férjem is nagy családból származik mint itt mindenki. Nyolcan voltak testvérek. Szintén mindenki családos, és összetartóak – ami különösen jellemző erre a községre.

Maharda egy szíriai keresztény település, milyen kapcsolatban voltak a muszlimokkal? Milyen volt az élet 2011-előtt?

Nagyon jó volt a kapcsolat, soha senki nem beszélt a vallásról. Férjem mérnök tanárként a tartományszékhelybe, Hamába járt dolgozni, de ha Ramadan volt, akkor ő se ivott, se evett a muszlimok előtt, ezzel is tiszteletbe tartva azt, hogy ők  egész nap böjtölnek. Az élet jó volt, biztonságos, senki nem félt senkitől.

Anyagilag is jó volt, férjem 2009-ben ment nyugdíjba ment, utána kétszer is hazamentünk Magyarországra, mert volt rá elég pénzünk.

Negyven évvel ezelőtt Hama városa a Muszlim Testvériség fellegvára volt. A 80-as években az idősebb Assad rendszerét megakarták buktatni. Ön hogy emlékszik a hamai eseményekre? Mi volt akkor a térségben? Mennyire kellett tartani a testvériségtől? Voltak-e atrocitások a kisebbségek ellen?

Minket akkor se bántott itt senki, sőt a konfliktus idején a  férjem is járt dolgozni Hamába. Viszont ha az idősebb Assad nem csap le vaskézzel az iszlamistákra akkor lehet, hogy már akkor elszabadult volna a pokol. Akkor nem volt ennyire globális a világ, a hamai konfliktus elszigetelt volt. Eleinte mi is csak annyit tudtunk, hogy pár hétig lezárták Hamát, nem engedtek be idegent. Persze voltak ijesztő dolgok előtte.  A csomópontokon, buszpályaudvarokon rendszeresek voltak az ellenőrzések, mivel a Muszlim Testvériség tagjai rendszeresen felrobbantottak egy-egy buszt.

Milyen volt az élet az idősebb Assad idején? Mi volt az előnye és hátránya kvázi az egypárti rendszernek?

Én sose foglalkoztam politikával se itt, se otthon. Azt tudom, hogy régen is volt, aki nem értett egyet azzal, hogy csak a Baath-párt van, de senki nem merte mondani – vagy ha mégis, akkor mehetett a börtönbe. Aki nem foglalkozott a politikával, az szépen meg tudott élni. Bár a nemzetközi embargó miatt – ami 2011 óta újból sújtja Szíriát –  a nyolcvanas évekre megnehezedett a mindennapi élet.
Sok hiánycikk volt. A tejpor beszerzése sok szülőnek gondot jelentett. Nagyon felszöktek az árak az építkezéshez szükséges anyagoknál, például a járólap, vas vagy cement elég drága volt. Mi akkor építkeztünk és erre jól emlékszem, öt év kellett mire be tudtunk költözni a saját házunkba.

2001-ben az ifjú Assad vette át a hatalmat, gazdasági reformot vezetett be. Mennyire változott meg az élet Szíriában?

Hamarosan emelkedtek a fizetések, az állami dolgozóknak továbbra is járt a társadalombiztosítás. Aki a magánszektorba helyezkedett el, ott viszont a munkáltatója fizette a járulékokat. Az ifjú Assad új iskolákat építtetett, azt szerette volna, ha mindenki iskolába járna. A középiskolákban is új szakok indultak, például közgazdasági, és minden oktatási intézménybe bevezették a kötelező számítástechnikai órákat és a két idegennyelv oktatását is.

Sokat javult az életszínvonal. Több munkahelyet teremtett, magasabb fizetésekkel, szinte mindenhez könnyebben és olcsóbban lehetett hozzájutni. Az embereknek nem jelentett nagy gondot lakást vagy autót venni, vagy elmenni évente nyaralni.

Maharda falu: 

 

Akkor mégis egy átlag ember szemszögéből mi vitte rá az emberek egy részét, hogy Assad ellen forduljanak? Ennek politikai vagy vallási háttere van?

Én azt hiszem, hogy a politika miatt inkább. A szomszéd faluban szunniták élnek, de semmi bajunk egymással, ők ide járnak orvoshoz, vásárolni, az itteni tanítók pedig az ottani iskolákba oktatnak. A nagypolitika szólt bele Szíria mindennapjaiba és nem az átlag ember.

És most van kapcsolat a szomszéd szunnita falvakkal? Vagy ők a fegyveresek oldalán vannak?

Igen, van kapcsolat, a többségük a kormány oldalán van, akik az iszlamistákkal szimpatizálnak azok átmentek hozzájuk.

Milyen most a helyzet Mahardaban? Mennyire van közel a front?

Ezen a héten nem volt túl jó, mert a Nuszra Front be akart törni a szomszéd Helfája faluba, ami tőlünk kb. 500 méterre van, állítólag el akarnak jutni Hamába, ahol van egy katonai reptér amit el akarnak foglalni.

Mennyire igaz, hogy a török hadsereg támogatja őket?

Azt hogy ki támogatja őket pontosan nem tudom, de az biztos, hogy mindennel el vannak látva. Vannak ágyúik, sorozatvetőik, és sok-sok rakétájuk Az utóbbi 2 évben több mint 2000 ezer! rakétát dobtak a falunkra!

Ki védi most Maharda-t és vidéket?

A katonák, és önkéntesek akik helyiekből és a szomszédos szunnita falukból származnak. Keresztények és muszlimok közösen harcolnak a terroristák ellen.

Más fegyveres szervezetek? SSNP vagy a Hezbollah jelen van? Esetleg iráni katonák?

Igen úgy hallottam, iráni tisztek is vannak és a szíriai hadsereget segítik. Jelen van még a Szíriai Szocialista Nemzeti Párt (SSNP) katonai szárnya is. Rengeteg fiatal csatlakozik hozzájuk, mert nem tesz különbséget az etnikumok és a vallási felekezetek között, mindenkit szírnek tekint. Két vejem is önkéntesként harcol az SSNP soraiban.

A hadsereg és az SSNP önkéntesei védik a falut:  

Mennyire veszélyes most Mahardah? Gyakoriak a rakéta támadások? Vannak öngyilkos merénylők?

 Sajnos a rakéta támadások elég gyakoriak szinte minden napra jutt egy-két becsapódás. Öngyilkos merénylet három éve volt utoljára akkor öt ember vesztette életét. Azóta minden autót átvizsgálnak az ellenőrzőpontokon.

hazassag

Negyven éve házasok

Vannak saját tapasztalatai vagy családon belül? Sérülés, isten ne adja haláleset? 

Sajnos átéltünk egy párat, mivel a házunk az északi oldalon van, és legtöbbször onnan jönnek a rakéták Ltamli felől.

Mi az ott elrejtőző terroristák hatótávolságain belül vagyunk. A környékünkön több mint száz rakéta csapódott be kettő, a kapunk előtt robbant fel, de szerencsére csak anyagi kárunk volt. Viszont a férjem húgának a férje belehalt a rakétaszilánk sérülésébe. Sógornőm nővérének pedig a szemét vitte el a szilánk, aki az egyik legjobb nőgyógyász volt. Egyik szomszédnak a házát találta el rakéta, a fiatal asszonynak az egyik lábát szakította le és sorolhatnám.  És mindezt miért, mit tettünk mi??? Nincs olyan család, ahol nem történt veszteség ebben a pár évben.

Ön szerint a nyugat által támogatott és lázadóknak nevezett fegyveres csoportoknak mi a valódi célja?

 Talán Assad megdöntése?! Az ország tönkretétele?! És utána mi lenne? Ugyanaz mint Irakban, Libiában? Nem a demokráciáért harcolnak. Az lenne mint Irakban vagy még rosszabb.

Az egész családja ( gyerekek, unokák) a faluban vannak? Miért nem jönnek haza Magyarországra?

Miért mennénk? Itt van a házunk, családunk. Ott hol laknánk, és miből élnénk? Itt férjem kapja a nyugdíját, sőt emelés is volt pár hónapja, igaz a háború miatt elértéktelenedett a pénz hatszor kevesebbet ér a szíriai líra mint öt évvel ezelőtt, így szűkösen de megélünk.

Amikor még elkezdődött a háború, megkérdeztem a Magyar Nagyövetséget, hogy mit tudnának nekünk segíteni, azt mondták hogy kaphatok egyszeri segélyt 2000 Ft-ot!  Mennyivel jobb a menekülteknek, ugye?

 Hát igen. Magyarországon nem így látják az emberek. Azt hiszik minden szír menekült. Önnek mi a tapasztalata, minden szír menekülni akar?

Innen tőlünk nem sokan mentek el. Tudok olyanról is aki Hollandiába menekült de öt hónap múlva visszajött mert nem tetszett neki az, hogy az európai politikusok megtévesztő dolgokkal kecsegették az Európába vágyókat.

Akkor a többsége marad vagy visszajönnek?

Mahardaban körülbelül húszezren élnek, és száz-százötven ember hagyta el a települést. A többség már most visszajönne, de különböző okokból nem tud. Legfőképp azért, mert nincs hol lakniuk, a terroristák szétlőtték a házukat. De én biztos vagyok abban, hogy ha vége lesz ennek a háborúnak – remélhetőleg minél előbb! – sokan visszajönnek majd!

Milyen most a közhangulat Szíriában ? Az emberek többsége kit támogat?

Tőlünk északra a török határ mentén az iszlamistákat támogatják,de Hamaban és a hegyvidéken mindenki kormánypárti. Az biztos, hogy már mindenki azt szeretné, ha vége lenne ennek az egésznek, és az emberek újra nyugalomban, békében élhetnének, mint régen!

 Idáig több mint 6 órán át beszélgettünk amikor egy kis időre megszakadt az internet kapcsolat, valószínű  a rakétatámadások miatt…

 

.

Elnézést, közben elment a szerbiai barátnőm itt voltak nálunk vendégségben.

Élnek ott szerbek is?

Igen több európai feleség is van itt. Egy szerb, négy lengyel, három orosz. Magyarként sajnos csak én vagyok, pedig anno hét szír mahardai diák is Magyarországon tanult.

Ekkor elköszöntünk egymástól ottani idő szerint majdnem éjfél volt. Megbeszéltük, hogy holnap reggel folytatjuk a beszélgetést.

Másnap reggel Julianna rám ír, hogy lehet ma reggel mégsem tudjuk folytatni a beszélgetést mert kora reggel óta rakétákkal támadják a terrorisák a települést. Három a környékükre csapódott.

Egész éjjel ment a lövöldőzés. Ltamli felől ezek autóra felszerelt ágyúkkal lőnek ránk, hiába szállnak fel a légierő vadászgépei, a terroristák kilőnek pár rakétát aztán gyorsan elbújnak.
Én most gép mellett ülök, az északi szobában, de most elbújunk a déli fekvésűbe a kisebbik lányom felettünk lakik, a két unokámmal, de most ő is lejön a földszinti déli szobába, az valamivel biztonságosabb. Nekem most mennem kell, de ha kinyitja az idővonalamat, talál friss híreket vagy a Maharda facebook oldalán percről percre írják épp mi történik a faluban.

Ismét megszakadt a kapcsolat… Délután sikerült folytatnunk a beszélgetést…

Üdvözlöm újból, hogy van ugye nem történt baj?

Hál Istennek nem történt semmi, most tudjuk folytatni a beszélgetést viszonylag csend van.

Rendben. Lenne még pár kérdésem a hétköznapokról. Milyen most az élet Mahardaban?

Minden akadozik, főleg egy hete, amióta a fegyveresek közelebb férkőztek, most legnagyobb gondunk a benzin. Ma nem volt ivóvizünk, de szerencsére csak a mi környékünkön. Valami hiba lehetett, amit egy rakéta becsapódás okozott, de már megjavították. A villanyt is naponta többször lekapcsolják, de most egy hete nincs annyi áramszünet, igy a net is működik.

A lányai és családjuk hol élnek?

Linda lányom itt lakik felettünk, az emeleten, ahova tavaly költöztek be. Krisztina a 3 fiával a szomszéd utcában, egy emeletes házban négy éve vettek egy lakást .A középső Marina kicsit messzebb lakik innen, tizenöt percre gyalog egy kertesházban élnek. Az egész család Mahardaban lakik, a férjem családja is, mind a nyolc testvére és azoknak a családjai is.

Milyenek a kilátások? Ön szerint milyen sors vár Mahardara? Mi lesz akkor ha betörnek a terroristák? Mindenki elmenekül?

Remélem, hogy nem törnek be. Állitólag még több katona jön segíteni. A közelben van egy katonai reptér, a vadászgépek állandóan repkednek felettünk ellenőrzik a környéket. Én úgy gondolom akkor se menekülne el a lakosság. A nőket és a gyerekeket biztonságos helyre vinnék, de a férfiak visszajönnének harcolni. A múlt héten is hasonló dolog történt. Egy nagyobb támadást indítottak az iszlamisták. Sokan elvitték a családjukat a szomszéd településre majd visszajöttek harcolni.

Semmi esetre sem jönnének haza Magyaroszágra?

Mi biztosan nem a férjemmel, mert ő nem hagyná itt a testvéreit, én pedig a gyerekeimet.

Meséljen Mahardaról milyen volt az élet a háború előtt ? Hogy az olvasók is közelebb érezzék Szíriát…

Itt olyan volt az élet régen, mint otthon a falvakban. Az emberek vasárnap felveszik a legszebb ruhát, és elmennek a templomba. Főként a fiatalok járnak misére. Az idősebbek, a nagymamák mint én otthon maradunk és egész délelőtt az ebédet főzünk, mert sok gyerek és unoka siet éhesen haza a templomból.

Ebéd után sokan lepihennek, sziesztáznak.  Estefelé az emberek elmennek meglátogatni a barátaikat, rokonaikat.  A kisgyerekeket elviszik a szülők a játszótérre. Nyáron, mint most legtöbben, elmentek a tengerre nyaralni, soknak van nyaralója. A szálloda is megfizethető volt, de lehetett nyaralókat is bérelni. Szép volt az élet itt. Nem volt semmire gondunk. Erős összetartó közösség él itt. Mindenki boldog volt.

Mahardaban van egy hőerőmü, ami sok embernek ad munkát, a környékről is jöttek ide dolgozni sokan. Mezőgazdasága is jelentős volt, erre vannak a legjobb termőföldek, mert itt folyik az Orentesz folyó mellettünk, sok gyapotot, búzát termeltek régen. A gyapotot a közeli Hamában levő textilgyárban dolgozták fel, és vitték külföldre, még Németországba is, mert jó minőségű volt. A fiatalok tanultak, a településen több száz mérnök, és orvos van! Van kultúrház is, és 5 templom, 3 kórház. Állami kórház a szomszéd Helfája faluban volt, de már tönkretették a terroristák teljesen használhatatlan.

Csak azt szeretnénk, ha minél előbb befejeződne már ez az egész, és újra béke lenne, újra úgy járhatnánk az utcán, hogy nem kell az eget nézni, hogy nem jön-e rakéta.

Nekem is lenne önhöz egy kérdésem: az ön apja Michael vagy a nagybátyja az? Mert a férjem ismeri őt még régről az egyetemi évekről.

Michael a nagybátyám.

Értem, mondja meg neki, hogy a férjem üdvözli őt. Ha nincs több kérdése, akkor búcsúzok, és köszönöm,hogy megkeresett minket. Minden jót, sok sikert kívánok az újságíráshoz. Mióta megjelent az Orientalista, csak ezt olvasom, mert úgy látom igazat írnak. Remélem mihamarabb hazalátogat Szíriába és hozzánk is eljön ha majd jobb lesz a helyzet.

Én köszönöm, hogy a rendelkezésemre állt. Októberben hazalátogatok, ha úgy adódik megpróbálok Önökhöz is eljutni. Minden jót.

.

Orientalista.hu – Kassab Adonis főszerkesztő

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑