Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 07. 28.

Életét vesztette Szíria első haditudósítója Thaer Al-Ajlani

2015. 07. 28.

A társoldalunk a Szíriai Hírek   és portálunk az Orientalista.hu jó barátja, Szíria egyik legfontosabb haditudósítója Thaer Al-Ajlani tegnap hajnalban három katonatársával együtt mártírhalál  halt, Damaszkusz külterületében Jobarban miközben a heves harcokról tudósított.

Thaer több dokumentumfilmet készített a szíriai háború különböző fontosabb eseményeiről. Többek között ő volt az egyike azon kevés újságírónak és tudósítónak, akik részt vehettek Homsz óvárosában történt megegyezésen a fegyveres terroristák és a kormány erők között az ENSZ megfigyelése alatt. Ő volt szinte az egyetlen tudósító, aki tudósíthatott a három évvel ezelőtti damaszkuszi nemzetbiztonsági hivatal épületében történt merényletről, egyből a merénylet után a helyszínről, aminek során mártírhalált halt Daud Radzsiha hadseregtábornok, a Szíriai Arab Köztársaság honvédelmi minisztere és Aszef Saukat altábornagy, honvédelmi miniszter-helyettes, Bashar Al-Assad köztársasági elnök sógora, egyben a katonai hírszerzés vezetője, számos más fontos tábornokkal együtt.

2015 májusában készített felvétele a Damaszkusz Kelet-Ghouti harcokról:

.

2014- ben készült felvétele miután a hadsereg és a civil lakosság önvédelmi milíciái visszafoglalták Adra várost:

.

Al-Ajlani volt az, aki számos interjút készített Issam Zahreddin tábornokkal, és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni vadászaton többször részt is vett vele és alakulataival. Több hónapig lakott a katonákkal együtt a Deir Al-Zori, Homszi és Jobari frontokon, hogy a katonák mindennapját, örömeiket és szomorúságukat egyaránt lefilmezhesse, és minél több igazságot kereső emberrel megoszthassa a világhálón és a szíriai médiában.

.

Thaer Al-Ajlani nős volt, két gyermek apja. Hitt abban, hogy az igazság terjesztése legalább olyan fontos, mint a katonai háború. Emberiségéről és a szegények iránti szeretetéről volt híres a bátorság mellett. Kétszer sérült meg a háború során, mindkét sérülése után, azonnal sietett vissza a különböző frontokra, hogy az igazságot videóra rögzíthesse.

Thaer barátunk annyit tanácsolt nekünk, amikor elkezdtük az írást, hogy: Ne hagyjátok abba! Győzedelmeskedni fogunk!

Mi ígérjük neked Thaer, hogy nem fogjuk abba hagyni az igazság terjesztését, bármennyire is fáj az sokaknak, és bármennyire is képtelenek felfogni azt nagyon sokan.

Ígérjük, hogy minden nyelven terjeszteni fogjuk a dokumentumfilmjeidet és a nevedre, hősiességedre mind örökké emlékezni fogunk. Utolsó facebook megosztása Thaer Al-Ajlaninak arabul a következő volt:

“Mi azért születtünk, hogy mosolyogjunk!
Ragyogó reggelt urak!”

A föld legyen neked könnyű testvér.

Képek Thaer temetéséről:

.

Orientalista.hu – Cadmus

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑