Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2017. 07. 03.

Elképzelhetetlen borzalmakról beszéltek a terroristafeleségek

2017. 07. 03.

A pán-arab Al-Aan TV riportere, Jenan Moussa egy észak-szíriai menekülttáborban járt, hogy interjút készítsen az Iszlám Állam terroristáinak feleségeivel és gyermekeivel, akik Rakka ostroma után próbáltak elszökni, hogy magukat mentsék.

Az “özvegyek” az Iszlám Állam fővárosának számító Rakka északi részéből szöktek Törökország felé, de a kurdok elkapták őket. Jelenleg menekülttáborban vannak, egy, a többi menekülttől elzárt, katonák által őrzött részen, nehogy rájuk támadjanak a tábor lakói.

A riporternek összesen 7 feleséggel sikerült találkoznia, akik külföldi állampolgárságú – francia, malajziai, tunéziai és török – terroristákhoz mentek hozzá. A legtöbb feleség maga sem iraki vagy szíriai, van köztük libanoni, tunéziai, dagesztáni de még indonéziai is. Sokuk férje már halott, a többieké börtönben van.

Nour AlHoda, egy libanoni származású feleség azt mondja, száznál is több libanoni család ment Rakkába, hogy az Iszlám Államban élhessenek, az utcán ismerős családokba, egykori szomszédokba botlott minduntalan. A nő azt mondta, megbánta, hogy csatlakozott az Iszlám Államhoz. Elmondta, hogy az IÁ bezárta a nőket a házakba, és mikor gyerekei betegek lettek, nem engedték meg neki, hogy kórházba vigye őket. Kamerán kívül azt is elmondta, hogy bár neki magának nem voltak női rabszolgái, de ismert egy kilenc éves rabszolgát, akit megerőszakoltak, és ezért egészségügyi ellátásra volt szüksége.

Ha levágták a kezét, az is rendben volt

Moussa megkérdezte a feleségektől, hogy segítettek-e bármelyik, a teroristák által csak rabszolgaként tartott jazidi nőnek elmenekülni, mire azt válaszolták neki, hogy néhány feleség tett ilyet, de ennek oka nem a felebaráti szeretet volt, vagy a sajnálat amiatt, hogy állandóan megerőszakolják őket, hanem a féltékenység amiatt, hogy férjeik több időt töltöttek a szexrabszolgákkal és többször aludtak velük, mint hitveseikkel.

A riporter twitterén azt írta: az Iszlám Államból szökött terroristafeleségek “teljesen énközpontúak. Csak arra tudtak panaszkodni, mikor a rakkai állapotokról kérdeztem őket, hogy nem volt internet, élelmiszer, víz – de egyikük se sajnálkozott a terroristák brutalitása miatt. Egyetlen egy sem kritizálta közülük az IÁ tetteit, a lefejezéseket, gyilkosságokat, vagy Rakka porig rombolását. Csak egy mondatot mantráztak: mi nem tettünk semmit.”

Egy nő, aki egy francia-marókkói harcoshoz ment feleségül, arról beszélt, hogy a bűnözők kezének levágása teljesen rendjén való volt, mert az illetőt kétszer is figyelmeztették előtte, hogy ne lopjon. Egy mási kfeleség arról beszélt, hogy egy női ismerőse eltökélte: ő csakis az Iszlám Államvezetőjének, Al-Bagdadinak lesz a felesége. Minden más, külföldi harcosoktól érkező házassági ajánlatot elutasított, kijelentve: őt csakis az IÁ vezetője tudná kielégíteni. Végül egy mási kfeleség azt mondta neki, tegyen le a tervéről, mert Al-Bagdadinak négy felesége és 15 szexrabszolgája van. “Semmi esélyed” – mondta neki.

Tovább akarnak lépni

A feleségek mindegyike azt mondta, hogy most haza akarnak menni: jelenleg arra várnak, hogy származási országaik nagykövetségei tegyenek valamit ügyükben. Ők arra számítanak, hogy hazamehetnek – a riporter ebben már nem volt olyan biztos. Egyiküket sem kényszerítették az interjúra, voltak, akik nem akartak nyilatkozni, és ezt a kérésüket tiszteletben tartották.

Az interjú végén egy indonéziai család érkezett az elkerített részbe, akik szintén az IÁ miatt utaztak Rakkába, hogy csatlakozzanak hozzájuk. Megérkezésükkor több, szíriai női táborlakó majdnem agyonverte őket, miközben azt kiabálták: “mit kerestek az országunkban, Ti vagytok az okai a nyomorunknak!” Bár a család visszautasította, hogy beszéljenek a riporterrel, annyit mégis mondtak neki: “Mi is az Iszlám Állam áldozatai vagyunk, becsaptak minket a propagandával.” Moussa megkérdezte tőlük, hogy propaganda alatt az internetre feltöltött Iszlám államos lefejezős videókat értik? Választ a kérdésére azonban nem kapott.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑