Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 02. 26.

Elszálltak az USA segélycsomagjai Szíria fölött

2016. 02. 26.

Az orosz légierő segélyszállítmányai után az ENSZ is újraindította misszióját az ostromlott szíriai városokba. Az Egyesült Államok az ENSZ-program keretében szintén segélycsomagokat dobott le az ostromlott Deir-Ezzorba, viszont a konténerek az Iszlám Állam területére estek.

Február közepe óta újraindultak az ENSZ segélyszállítmányai az ostromlott szíriai városokba. Több mint 400 ezer ember vár segítségre az ország északnyugati csücskében, Aleppóban és környékén, a keleti Deir-Ezzorban, és a jordániai határhoz közeli Damaszkuszban, illetve a környező településeken.

Az ENSZ szíriai különmegbízottja péntekre ígérte a béketárgyalások következő fordulójának pontos dátumát csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Staffan de Mistura arról számolt be, hogy az elmúlt két hétben legalább 110 ezer civilhez jutottak el teherautóik, és szerdán már repülőkről is dobtak le csomagokat azt remélve, hogy újabb 200 ezer civilt megmentenek ezzel Szíriában.

Az orosz hadsereg február közepén már dobott le segélycsomagokat Deir Ezzor fölött. Az ENSZ keretén elül az USA szerdai akciója nem volt egészen sikeres, és a civilek helyett az Iszlám Állam terroristái kaparították meg a segélyeket.

A világszervezet humanitárius ügyekben illetékes szíriai főtanácsadója, Jan Egeland azt magyarázta a csütörtöki sajtótájékoztatón, hogy az ejtőernyőkkel volt gond. A csomagok egy része elvétette a célt, vagyis máshol landolt, mint kellett volna. És volt, hogy nem nyílt ki az ejtőernyő, azok a csomagok teljesen szétestek, mire földet értek.

Az elmúlt öt évben szíriaiak milliói kényszerültek menekülttáborokba a legtöbb szír menekült az hazáján belül maradt és kereset oltalmat családjának vagy a szomszédos ország valamelyikébe menekült.

Orienrtalista.hu – (Euronews nyomán)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑