Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2021. 02. 18.

Eltérített hajók visszafoglalását gyakorolja az iráni és az orosz haditengerészet

2021. 02. 18.

Az iráni és az orosz haditengerészet második napja hajt végre közös hadgyakorlatot az Indiai óceán északi térségében. A két ország haditengerészei a túszok kiszabadításán kívül tűzoltási feladatokat is gyakorolnak.

Iráni részről Gholamreza Tahtani admirális elmondta, hogy a feladat során az orosz és iráni különleges egységeknek két, a ,,a kalózok által elfoglalt,, hajót kellett visszafoglalniuk, a túszokat kiszabadítaniuk és a hajón keletkezett tüzet eloltaniuk.

A műveletet az orosz haditengerészet és az iráni haditengerészet különleges egységei hajtották végre, akikhez csatlakoztak az Iráni Forradalmi Gárda különleges alakulatai. A kommandósokat helikopterrel szállították a hajókhoz ahol onnan leereszkedve foglalták vissza azokat.

A több napos orosz-iráni hadgyakorlat a ,,Tengeri Biztonsági Öv,, elnevezést kapta , melynek célja, hogy Irán és Oroszország közösen készüljön fel egy 17 000 kilométeres kereskedelmi útvonal védelmére. Az Indiai óceán északi térsége ugyanis fontos mindkét ország kereskedelme számára. Ez a kereskedelmi útvonal ugyanis érinti a Hormuz szorost, a Bab Al-Mandab szorost, valamint a Malakka szorost.

Hossein Khanzadi admirális, az iráni haditengerészet parancsnoka kedden bejelentette, hogy az indiai haditengerészet is csatlakozik majd az orosz-iráni közös hadgyakorlathoz. Az admirális elmondta, hogy ez igen nagy jelentőséggel bír, hiszen India rendelkezik az egyik legerősebb haditengerészettel a térségben.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Fars News Agency)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑