Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2018. 05. 11.

Emlékévet tartanak Vietnámban vértanúik szentté avatásának 30. évfordulója alkalmából

2018. 05. 11.

Szent II. János Pál pápa 30 éve, 1988. június 19-én avatta szentté a 177 vietnámi vértanút, és erre emlékezve az ázsiai ország püspökei jubileumi évet hirdettek meg.

Június 19-én, három történelmi helyszínen ünnepi szentmisével kezdődik az emlékév, amellyel a vietnámi vértanúk szentté avatása előtt tisztelegnek. Papok, szerzetesek, misszionáriusok és világi hívők – 96 vietnámi és 21 európai – estek áldozatául az 1745 és 1862 között dúló keresztényüldözésnek. Közülük 64-et XIII. Leó pápa avatott boldoggá 1900-ban, 28-at X. Piusz 1906-ban és 1909-ben, majd további 25-öt XII. Piusz 1951-ben emelte az oltár dicsőségére. A boldog vértanúkat 1988. június 19-én Szent II. János Pál avatta szentté Rómában.

Júniu 19-én kezdődnek a jubileumi ünnepségek

Ennek a történelmi eseménynek állít emléket a vietnámi püspöki konferencia az emlékév meghirdetésével – tájékoztat az UCA ázsiai katolikus hírügynökség. A három megnyitó szentmise egyikét a Szeplőtelen Fogantatás bazilikában, Ha Nam egyházmegye mutatják be, mely két vértanú szülőhazája. A másik szentmisét a La Vang-i Miasszonyunk nemzeti kegyhelyen, illetve a Ba Giong-i zarándokközpontban, Tien Giang tartományban celebrálják, ahol a katolikusokat ezerszám gyilkolták meg hitük miatt a XVIII. és XIX. század között. Joseph Nguyen Chi Linh érsek, a vietnámi püspöki konferencia arra buzdítja a híveket, hogy az évfordulót a vértanúk lelkületében éljék meg, mindennapi életükkel tanúskodva az evangéliumról. Végezzenek szeretetszolgálatot főként a nincstelenek, a betegek, a fogyatékosok, a börtönbe vetettek és az egyedülálló idősek körében.

130 ezer áldozata volt a XVIII-XIX. századi keresztényüldözésnek

Már a XVI. századtól kezdve, amikor először a domonkosok, majd nyomukban a ferencesek és a jezsuiták megérkeztek Vietnámba, a helyi egyház életét üldöztetés és vértanúság pecsételte meg. 1625 és 1886 között 53 keresztényellenes rendeletet adtak ki. Az üldözések áldozatainak számát 130 ezerre becsülik. A 117 vértanú szent nagy részét lefejezték, másokat megfojtottak, élve elégettek, felnégyeltek, vagy börtönben lelték halálukat az elszenvedett kínzások következtében. A legismertebb Dũng-Lạc Szent András vietnámi pap, akit 1839-ben fejeztek le. A vietnámi szent vértanúk emléknapját november 24-én tartja a világegyház.

Vaticannews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑