Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 08. 09.

ENSZ BT: feláll a klórgáz szíriai bevetését vizsgáló bizottság

2015. 08. 09.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadta azt a határozatot, ami a klórgáz bevetését vizsgálná a szíriai háborúban. A tizenöt tagú testület egyhangúlag szavazta meg a határozattervezetet, amely szakértői csapatot bíz meg a „klórgázzal és más mérgező anyagokkal” elkövetett támadások felelőseinek azonosítására. – írta az euronews.

Ez világos és erős üzenet mindenkinek, akinek köze volt a szíriai vegyifegyver-támadásokhoz. Az egyesült vizsgáló mechanizmussal beazonosíthatóak lesznek a bűnösök – mondta Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete.

A szíriai ENSZ-nagykövet szerint a damaszkuszi kormány és a hadsereg sosem vetett be vegyi fegyvereket. Ahogy Bashar Al-Jafari mondta, fegyveres terroristacsoportok használtak vegyi anyagokat, köztük klórgázt civilek ellen.

Az elmúlt években több videofelvételt osztottak  kormányellenes szervezetek amiben büszkén mutatják meg, hogy rendelkeznek vegyi és biológiai fegyverekkel.

A török és izraeli támogatottságú Al-Kaida szíriai ágát képező Nuszra Front többször megfenyegette a szíriai lakosságot, hogy beveti a vegyi fegyvereit, ha az adott település lakossága nem áll át hozzájuk.

Tavalyelőtt Aleppoban a szíriai hadsereg laktanyáját érte vegyi fegyveres támadás amibe több tucat katona halt meg.

Nuszra Front propaganda felvétele:

 

Az észak-szíriai kurd és asszír erők több jelentésben is közölték, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet lokálisan használta a civilek és a katonaság ellen a vegyi fegyvereit.

A legszörnyűbb pusztítást a 2013. augusztus 21-i szaringáz támadás okozta. Damaszkusz közelében akkor 1400 emberrel végzett a vegyifegyver. A támadást aznapra időzítették amikor az ENSZ megfigyelői a szíriai fővárosban jártak, a támadás helyszínétől mindössze 2 km-re. A nyugati médiumok és a szíriai kormányellenes szervezetek A Szíriai Arab Hadsereget vádolták meg. Azóta számos külföldi  megfigyelő és szakértő is megállapította, hogy a vegyi fegyver támadásokat nem a kormányerők követték el.

Damaszkusz Moszkva közvetítésével, felszámolta a teljes vegyi és biologiai fegyver készleteit. A fegyvereket biztonságos tankerekkel nyugati és orosz megsemmisítő központokba szállíttatta el.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑