Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2021. 02. 27.

Eritreai katonák civilek százait mészárolták le az etiópiai Tigrében

2021. 02. 27.

Az Etiópia északi részén kirobbant konfliktusban eritreai katonák több száz civilt mészároltak le 2020 novemberében Akszúmban – közölték jogvédők pénteken.

A jogvédők 41 túlélővel és húsz további olyan emberrel beszéltek, akiknek tudomásuk van a történtekről. A beszámolókat emellett műholdfelvételeken látható tömegsírok is alátámasztják.

A jogvédők szerint a legsúlyosabb vérengzés november 28-án és 29-én történt, amikor eritreai katonák tüzet nyitottak az utcákon, és házról házra járva ütöttek rajta a helyieken. A túlélők és a tanúk válogatás nélküli ágyúzásról, törvénytelen kivégzésekről és fosztogatásról számoltak be.

“Az etióp és eritreai csapatok háborús bűnöket követtek el. Az eritreai csapatok féktelen tombolásba kezdtek és civilek százait gyilkolták meg hidegvérrel” – hangsúlyozták a jogvédők, kiemelve, hogy a civil lakosság ellen elkövetett tömeggyilkosság kimerítheti az emberiesség elleni bűntett fogalmát. Az etióp kormány bejelentette, hogy vizsgálják a történteket.

A héten a Nobel-békedíjas dél-afrikai Desmond Tutu alapítványa arra figyelmeztetett, hogy a tigréieket népirtás fenyegeti.

Etiópia tavaly novemberben indított katonai műveletet Tigré ellen, miután a tartományt irányító Tigréi Népi Felszabadító Front (TPLF) gyakorlatilag fellázadt a központi kormányzat ellen. Az egyelőre nem világos, hogy mit kerestek egyáltalán eritreai katonák a térségben, mert Eritrea mindezidáig tagadta, hogy köze lenne a tigréi konfliktushoz.

Helyiek szerint viszont Eritrea igenis beavatkozott Tigrében. Az is köztudott, hogy Eritrea ellenségnek tekinti a TPLF-t a térségben 1998-2000-ben vívott határháború óta.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑