Cadmus fordítás Cadmus
Bahrein

2017. 05. 25.

Felekezeti erőszak szedett áldozatokat Bahreinben

2017. 05. 25.

Legalább öt tüntető meghalt, és csaknem 300 embert őrizetbe vettek a hatóságok, amikor rajtaütöttek egy ellenzéki hitszónok mellett tartott demonstráción kedd éjjel Bahreinben. A belügyminisztérium szerint összetűzés tört ki a hatóságok és a „törvényen kívüliek” között, akiknél kések és kézigránátok is voltak. A tárca megerősítette, hogy öten meghaltak, és 286 embert őrizetbe vettek, írta az MTI.

A hivatalos tájékoztatás szerint a tiltakozók Isza Kasszim ajatollah birtokán rejtőztek, akit vasárnap egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek pénzügyi visszaélések miatt. A vallási vezetőt nem vették őrizetbe, de várhatóan hamarosan kiutasítják az országból, mert tavaly megfosztották állampolgárságától, miután azzal vádolták, hogy Iránnal áll kapcsolatban és felekezeti erőszakot szít. Az ajatollah következetesen tagadja a vádakat.

Bahreinben a 2011-es arab tavasz óta fordulnak elő tiltakozások. Az ország lakosságának többsége síita muzulmán, de az uralkodócsalád szunnita muszlim. A síita többség politikai reformokat követel és nagyobb beleszólást az ország dolgaiba, a kormány viszont attól tart, hogy a szintén síita Irán támogatásával erőszakkal akarják átvenni a hatalmat. 2011-ben Bahrein a Perzsa-öböl-menti országok segítségével gyakorlatilag vérbe fojtotta a felkelést.

Bahrein első számú külföldi szövetségese az Iránnal élesen szemben álló Szaúd-Arábia, amellyel egy híd köti össze az aprócska szigetországot. A szaúdi külügyminisztérium egyik tisztviselője tegnap országa támogatásáról biztosította a bahreini biztonsági szolgálatokat, hogy mindent megtegyenek az ország stabilitása érdekében, ezzel vigyázva a szaúdi és az Öböl Menti Együttműködési Tanács belső stabilitására egyaránt.

Az iráni sajtó ugyanakkor vezető anyagként számolt be a bahreini eseményekről, állításuk szerint tüntetések voltak Bahrein bagdadi nagykövetsége, valamint a szintén iraki – síiták lakta – Nedzsef városában található főkonzulátusa előtt, Isza Kasszim kiszabadulását követelve.

Magyar Idők – Sitkei Levente

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑