Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 11. 09.

Felszabadult az Iszlám Állam utolsó kelet-szíriai fellegvára (képek, videó)

2017. 11. 09.

A Szíriai Arab Hadsereg és szövetségeseik felszabadították az Iszlám Állam (IÁ) utolsó kelet-szíriai fellegvárát, Abu-Kemál városát – közölte szerdán egy szír katonatiszt.

A katonai tisztségviselő méltatta a szíriai hadsereg oldalán harcoló Hezbollah libanoni síita szervezetet, amely az Abu-Kemál elleni offenzívát vezette.

Mint mondta,

a Hezbollah több száz harcosa vett részt a csatában.

A parancsnok hozzátette, hogy a Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) iraki síita milícia is részt vett az iraki határ mentén fekvő Abu-Kemál elfoglalásában.

A szíriai és iraki erők egyesülnek a keleti határon pár kilóméterre Abu-Kemaltól:

Az iraki síita milícia a határ iraki oldalán fekvő, az Iszlám Államtól november elején visszafoglalt Káim városból kelt át Szíriába.

A helyi források szerint alig három óra alatt sikerült felszabadítani a várost. Az Iszlám Állam terroristái szinte azonnal feladták a várost és a sivatag belső részei felé menekültek.

A libanoni Hezbollah és az iraki Hasd es-Saabi egyaránt Irán támogatását élvezi, ahogy a szíriai kormány is.
Az utóbbi hetekben az Iszlám Állam rohamos ütemben veszített területeket Szíriában és Irakban, előbbinek keleti, míg utóbbinak nyugati területeire szorult vissza.

Szíriában a dzsihadisták alig egy hónap leforgása alatt elveszítették Rakkát, amely három évig volt az IÁ de facto szíriai fővárosa, az olajban gazdag kelet-szíriai Dier Ezzor tartomány azonos nevű székhelyét, valamint a stratégiai elhelyezkedésű Majadín városát. Irakban az el-Anbár kormányzóságbeli Rava város, illetve az említett városokat övező néhány település maradt már csak az IÁ ellenőrzése alatt.

Megfigyelők, szakértők és az IÁ elleni harcokban részt vevő katonai tisztviselők is egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy az dzsihadisták végnapjaikat élik Szíriában és Irakban.

A szír erők tovább üldözik az iszlamistákat az iraki határ felé:

A terrorszervezet felett aratott győzelemmel azonban még nem köszönt be a béke Szíriában. Erre utal, hogy Damaszkusz és Teherán az utóbbi napokban többször jelezték, hogy a kormányerők és szövetségesei hamarosan olyan területek ellen indulnak, amelyeket még nem a szíriai kormány ellenőriz.

Ezalatt az Egyesült Államok támogatta kurd többségű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) által megszállt, az Eufrátesz keleti oldalán fekvő területek, köztük Rakka és a szíriai iszlamisták uralta északnyugat-szíriai Idlíb tartomány értendő, ahol a török hadsereg is jelen van.

A damaszkuszi kormány az Egyesült Államokat és Törökországot megszálló erőknek minősítette, és több alkalommal is felszólította őket, hogy katonáik hagyják el az országot.

Orientalista.hu – Sinoda (MTI, Russia Today, Youtube, Twitter)

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑