Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2021. 04. 02.

Fontos gazdasági szerződéseket írt alá Irak és Szaúd Arábia

2021. 04. 02.

Katonai tiszteletadással fogadták Rijádban Mustafa Al-Kazemi iraki miniszterelnököt. Az iraki kormányfő és az őt kísérő delegáció azért érkezett a szaúdi fővárosba, hogy öt jelentős gazdasági és kereskedelmi szerződést írjon alá. Al-Kazemi szerint ezek között szerepelnek fontos beruházások, melyek hasznosak az iraki polgárok számára.

Al-Kazemi hivatalba lépése óta jelentősen javultak az iraki-szaúdi kapcsolatok, melyek korábban megromlottak az iraki belső konfliktusokba történő szaúdi beavatkozás miatt. Legfőképpen azért, mert a 2003 után instabillá váló iraki biztonsági helyzetet az is rontotta, hogy Szaúd Arábia jelentős támogatást nyújtott az iraki szélsőséges iszlamista csoportoknak.

Szaúdi elemzők és a szaúdi média szerint Al-Kazemi látogatása alkalmából szóba fog fog kerülni Irán szerepe is az iraki belpolitikában, valamint az Irán által támogatott fegyveres csoportok kérdése. Az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet 2014-es Irak elleni támadása, valamint a terroristák 2017-ben történt legyőzése után ugyanis megerősödtek a terroristákat legyőző fegyveres csoportok Irakban és jelentős befolyással bírnak az iraki belpolitikában. Ilyenek például az iraki népi mozgósítású erők (Hashd Al-Shaabi), melyeknek fontos szerepe volt Irak felszabadításában.

Az iraki Al-Hadath hírcsatorna összeállítása szerint az iraki polgárok fontosnak tartják Irak és Szaúd Arábia közeledését, azonban sokan fel vannak háborodva a miatt, hogy a Irán és Szaúd Arábia között lévő konfliktus az iraki színtéren zajlik és félnek attól, hogy hazájuk is belekeveredhet ebbe a konfliktusba.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Hadath Iraq)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑