Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2023. 08. 01.

Franciaország kimenekíti állampolgárait Nigerből

2023. 08. 01.

A Nigerben tartózkodó francia állampolgárokat kedden a niameyi francia nagykövetség szöveges üzenetben arról értesítette, hogy “hamarosan repülőgépes evakuáció kezdődik”, amit a párizsi francia külügyminisztérium is megerősített.

Catherine Colonna francia külügyminiszter kedd esti tájékoztatása szerint az első gép több mint 260 francia állampolgárral a fedélzetén már felszállt Niameyből.

A francia hadsereg vezérkara kedd délután Párizsban újságírókkal közölte, hogy nincs napirenden a francia katonák evakuálása. A kimenekítési művelet a polgári személyekre vonatkozik, francia és európai állampolgárokra, azzal a céllal, hogy szavatolják a biztonságukat a múlt heti államcsíny után – közölte a vezérkar újságírókkal. Tájékoztatása szerint három repülőgép – Airbus A330 és A330 MRTT típusú, egyenként 200 fős kapacitású gép – szállt fel egy dél-franciaországi katonai támaszpontról Niamey polgári repülőterére.
Nigerben és a szomszédos Csádban mintegy 2500 francia katona állomásozik.

“Tekintettel arra, hogy nőtt a feszültség Niameyben és a vasárnap történtekre, a cél az, hogy megkönnyítsük a francia állampolgárok, a révükön erre jogosultak és az európaiak hazatérését, akik ezt saját maguk nem tudják megtenni, mert a múlt hét óta zárva van a légtér” – hangsúlyozta a vezérkar.

A francia külügyminisztérium szerint jelenleg mintegy 600 francia polgári személy tartózkodik Nigerben.

“A nigeri biztonsági helyzet romlása miatt, kihasználva a viszonylagos nyugalmat a fővárosban, légi evakuációs műveletet készítünk elő Niameyben” – állt a francia diplomáciai képviselet korábbi üzenetében, amely szerint a mentőakció “nagyon hamar és nagyon gyorsan megtörténik”. Párizs megerősítette, hogy valóban “evakuációt szerveznek, amit nagyon gyorsan lebonyolítanak”.

A francia állampolgároknak küldött külképviseleti üzenet szerint “a mentőakciót (…) előzetesen egyeztették a nigeri erőkkel is”.

Mint írták, “a gyülekezés és indulás pontos dátumát, idejét és helyét a lehető leghamarabb közöljük”, de minden francia állampolgárnak “önállóan kell eljutnia a gyülekezési ponthoz”.

Kedd délelőtt az olasz külügyminiszter is tudatta, hogy az olasz kormány repülőgépet küld azokért az olaszokért, akik Niameyben vannak, és el szeretnék hagyni a nigeri fővárost.

A Mohamed Bazoum nigeri elnököt múlt szerdán megbuktató hadsereg azzal vádolta Franciaországot, hogy katonailag be akar avatkozni Nigerben, amit Párizs tagad. A puccs támogatói vasárnap a niameyi francia nagykövetség előtt tiltakoztak, és a több ezer ember be akart hatolni a külképviselet épületébe, de végül könnygázzal feloszlatták a tüntetést. A hatóságok tájékoztatása szerint a demonstrációban “hatan megsérültek, őket a niameyi kórházakban ápolják”.

A német külügyminisztérium a nap folyamán azt ajánlotta valamennyi Niameyben tartózkodó német állampolgárnak – kevesebb mint száz emberről van szó, akik nem dolgoznak sem a nagykövetségen, sem a hadseregnek -, hogy fogadják el Franciaország ajánlatát.
A spanyol külügyminisztérium is a Nigerben tartózkodó mintegy hetven állampolgára kimenekítésére készül.

Az Egyesült Államok egyelőre nem hozott semmilyen döntést az evakuálással kapcsolatban – közölte kedden a Fehér Ház. “Semmilyen utalást nem kaptunk arra nézve, hogy amerikai állampolgárokat vagy létesítményeket közvetlen veszély fenyegetne Nigerben” – közölte újságírókkal John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) vasárnap Abujában tartott rendkívüli tanácskozásán szankciókkal sújtotta a nigeri katonai hatalomátvétel vezetőit.

Az ECOWAS erő alkalmazását is kilátásba helyezte, egy hetet biztosítva a nigeri puccsistáknak arra, hogy visszahelyezzék a hatalomba Mohamed Bazoum elnököt. Az utóbbi döntést Niger nyugati partnerei, köztük Franciaország is támogatta.

A Nigerben múlt szerdán puccsot végrehajtó katonai junta hétfőre legkevesebb 180 kormányzati politikust tartóztatott le.

Az Abdourahamane Tiani tábornok, az elnöki gárda korábbi vezetője által irányított katonai junta még vasárnap őrizetbe vette többek között a belügy- és a közlekedési minisztert, továbbá egy miniszterhelyettest, hétfőn pedig a bányászati minisztert, az energiaügyi minisztert, az eddig kormányzó Nigeri Párt a Demokráciáért és Szocializmusért (PNDS) párt elnökét, valamint Mahamadou Issoufou korábbi nigeri elnök fiát is.

A szomszédos Burkina Faso és Mali, ahol szintén katona junta van hatalmon, hétfő este szolidaritását fejezte ki a nigeri puccsistákkal, és közölte, hogy minden, a Mohamed Bazoum elnök hatalomba történő visszahelyezésére irányuló katonai beavatkozást a két országnak szóló “hadüzenetnek” tekintenek, és kivonulnak az ECOWAS-ból.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz magán zsoldoshadsereg alapítója, akinek a fegyveresei Maliban állomásoznak, a múlt héten üdvözölte az államcsínyt, és közölte, hogy a zsoldosai képesek a rend helyreállítására.

A Kreml az alkotmányos rend mielőbbi visszaállítását szorgalmazta.

Az egykori francia gyarmat Niger, a világ egyik legszegényebb országa, a világ hetedik legnagyobb urántermelője.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑