Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 05. 16.

Gyászolnak a palesztinok a hétfői vérontás után

2018. 05. 16.

Több százan sírva és Izrael-ellenes szólamokat kántálva kísérték utolsó útjára a Gázai övezetben történt hétfői vérontás legfiatalabb áldozatát, Layla Al Ghandourt.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint a 8 hónapos csecsemő az izraeli hatóságok által bevetett könnygáz miatt vesztette életét. Bár a határkerítés mentén kialakult összecsapásokban több mint 1000 gyermek sérült meg, Layla az izraeli túlkapások és a palesztin államiság szimbóluma lett. Annak ellenére, hogy egy neve eltitkolását kérő orvos elmondta: a gyermek valószínűleg már korábban is beteg volt.

– Kerestem a lányomat, de mondták, hogy kórházba vitték. Már akkor tudtam, hogy biztosan meghalt – emlékezett vissza az anya.

– Ők senkit sem kímélnek, könyörtelenül dobnak könnygázt a lány gyermekekre is. Laylat is ők ölték meg. Ezeknek semmi sem szent. Hogy lehetne bűnös egy csecsemő? – kérdezte a lány nagynénje.

Hétfőn több ezren tüntettek az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése ellen a gázai határkerítésnél, amikor az izraeli katonák tüzet nyitottak a tömegre és 58 palesztinnal végeztek.

– Ez nem volt más, mint egy tömeggyilkosság. Tegnap több, mint 500 sebesültet szállítottak hozzánk, főként láb sérülésekkel. Ez sokkal több, mint a kórház befogadóképessége, de meg fogunk birkózni a kihívással – mondta egy helyi orvos, hozzátéve, hogy 2014 óta ez a legvéresebb időszaka a konfliktusnak.

Az erőszakos izraeli fellépést a nemzetközi közösség is elítélte. Irán és Szaúd-Arábia háborús bűnökkel vádolta meg a tel-avivi kormányt. A török elnök hazaküldte az izraeli nagykövetet és az apartheid rendszerhez hasonlította a zsidó államot. Berlin és London pedig azonnali, független vizsgálatot követelt az ügyben.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑