Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Haditudósítás

2017. 04. 22.

Hadi helyzet Szíriában

2017. 04. 22.

Április 20-án egy nagy áttörés szemtanúi voltunk, amikor a szíriai kormányerők, a Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alakulataival és az 5. Hadtesttel az élen, elfoglalták a stratégiai helyzetű, ellenséges megszállás alatt levő Tajbat Al-Imam várost.

A kormánycsapatok intenzív tüzérségi csapások és légi támadások után délkeleti irányból nyomultak be a városba és nyolc órás harcot követően kiszorították a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű) terrorista koalíció fegyvereseit és egyéb dzsihádista frakciókat. Az úgynevezett “ellenzéki erők” visszavonulása után, dzsihádista média források ellentmondó jelentéseket tettek közzé, hogy 80 főnél több szíriai katona meghalt a harcokban. Mindazonáltal igazolt adatok nélkül, ez a vágyálmok kategóriájába tartozik. Ehelyett a “Dzsaish Al-Izza” (egy az Al-Kaidával szövetséges, “mérsékelt”) vahhabita terrorista frakció két vezére halt meg igazoltan tüzérségi csapások következtében: “Szaher Szaleh” és “Muhammad Dzsallad”.

A Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű) terrorista szövetség, az egy ideig vele rivalizáló és az öböl-menti országok támogatását élvező Harakat Ahrar Al-Sham és a Dzsaish Al-Izza (az USA által fegyverekkel támogatott) dzsihádista terrorszervezetek nagy létszámú erősítést küldtek a térségbe és nagy erejű ellentámadásba kezdtek. A harcok egész éjjel tartottak a városban. Április 21-én reggelre a Tigris Alakulatok és az 5. Hadtest a jelentések szerint átvette a kezdeményezést és újra kizavarta a vahhabita terroristákat a városból.

Április 20-án a kormányerők szintén támadást kíséreltek meg Hilfajaban és Al-Tarabiában, azonban a rohamukat az ellenség visszaverte. Azóta a Hilfajat és a közeli térséget megszállva tartó vahhabita terroristák állásait a hadsereg tüzérsége kíméletlen módon pusztítja.

A Szíriai Légierő a terroristák fegyverraktárait bombázta Hama tartományban:

Amennyiben a kormányerők teljesen biztosították Tajbat Al-Imamot, akkor a vahhabita militánsok városon kívüli védelmi vonala is gyorsan összeomlik és Hilfaja lesz a hadműveletek következő elsődleges célpontja.

A Szíriai Arab Hadsereg 5. Hadtest Parancsnoksága a jelentések szerint új vezetési pontba települt Hama tartomány északi részén. A hadsereg ezen magasabb egységének törzse jelenleg azon dolgozik, hogy növelje hadtest állományába felvett önkéntesek számát annak érdekében, hogy kiterjesszék a hadműveleteiket Szíriában. Az 5. Hadtest alárendeltségébe tartozó egységparancsnokok kijelentették, hogy a Szíriai Arab Hadsereg jelenlegi célja, hogy felszabadítsa Hama tartomány egész területét a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida) és szövetségeseinek megszállása alól, valamint a Szalamijahtól keletre lévő körzetet az ISIS terrorszervezet uralma alól.

Egy orosz katonai tanácsadó meghalt a vahhabita fegyveresek elleni harcban a szíriai kormányerők egyik támaszpontján, közölte az Orosz Honvédelmi Minisztérium nyilatkozatában április 20-án. A minisztérium szerint Szergej Bordov őrnagy szíriai katonákat kiképző más orosz katonai tanácsadókkal a bázison volt, amikor a vahhabita terroristák támadtak. Bordov őrnagy segített megszervezni a védelemet és szíriai katonákat vezetett harcba. Az nem ismert, hogy Szíria melyik részén történt az incidens.

A Tigris Alakulatok vezetője

Az Usszud Al-Shaktiah (egy a “Szabad Szír Hadsereg” -FSA- nevű konglomerátum dzsihádista csoportjai közül) elfoglalta Al-Alianijah térségét, keletre az úgynevezett “elhagyott katonai bázistól” a szíriai sivatagban, közölték az FSA-hoz kötődő dzsihádista források. Szerintük az elkövetkező hetekben Szíria az Egyesült Államok által vezetett koalíció támogatását élvező nagy méretű (FSA?) hadművelet kezdetének lesz tanúja, amelyben közvetlenül jordániai és amerikai erők is részt vesznek. A hadművelet célja az egész szíriai sivatag elfoglalása lesz Al-Bukamal stratégiai fekvésű városáig, a szíriai-iraki határon.

Ezek az erők valószínűleg arra is törekedni fognak, hogy legyőzzék a úgynevezett “Al-Khalid Hadsereget”, amely az ISIS terrorszervezetet képviseli Daraa tartomány nyugati szegletében. A többi dzsihádista FSA frakció, amelyek részt vesznek az offenzívában: az “Al-Ashaer Hadsereg”, “Usszud Al-Shaktiah Hadsereg” és a “Maghawir Al-Thawra Hadsereg” nevet viselik. Korábbi média jelentések arról szóltak, hogy az USA csapatokat és hadfelszerelést von össze a szíriai-jordániai határon.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg forrás: SouthFront.org

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑