Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Haditudósítás

2016. 11. 06.

Hadi helyzet Szíriában – 2016. november 4-én

2016. 11. 06.

A kormányerők a vahhabita fegyveresek heves támadásait verték vissza Aleppoban.

A Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők (NDF) előrenyomultak az Aleppo-Hama országút mentén és elfoglaltak két magaslati pontot (Tell Bizamot és Tell Maszint), északra a nem rég felszabadult Szuran településtől. Hadászatilag ez az offenzíva lehetővé teszi, hogy a hadsereg és a nemzetvédelmiek átkarolják a vahhabita fegyveresek által megszállt, Al-Lataminah központú területeket. Ez a startégia akkor vezethet sikerre, ha a kormányerők képesek tovább nyomulni észak felé és elfoglalják Moreket.

A szíriai kormányerők folytatták a hadműveleteket Nyugat-Gouthaban (Damaszkusz tartományban), megtámadva a Dzsabhat Fateh Al-Sham (korábban Al-Nuszra Front, Al-Kaida frakció) terrorszervezetet és annak szövetségeseit Khan Al-Shejhben. A hét elején a kormánycsapatok megpróbáltak megegyezni a fegyveresekkel, hogy engedjék őket visszavonulni a városból Idleb tartomány ellenséges megszállás alatt lévő területére. Azonban az ötlet sikertelen volt és a kudarc a harcok további kiterjedéséhez vezetett a térségben. Tegnap a hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők kulcsfontosságú gazdaságok területeit szerezték meg Khan Al-Shejh várostól északkeletre, valamint lőtávolságra tudtak állásokat foglalni a vahhabita militánsok erősségének közelében.

A Szíriai Arab Hadsereg “Tigris Alakulatai”, a Sivatagi Sólymok Dandár (Liwa Szukkur Al-Szahra) november 3-án sikeresen visszaverték az Al-Nuszra (Al-Kaida) vezette Dzsaish Al-Fatah terrorista szövetség leghevesebb rohamait Nyugat-Aleppo határán. Mindkét oldal szenvedett veszteségeket és a Dzsaish Al-Fatah koalíció terroristái legalább két öngyilkos merénylő vezette autóbombát használtak fel, hogy megpróbálják áttörni a kormányerők védelmi vonalait. A vahhabita források szerint az “ellenzék” a hadsereg legalább négy járművét semmisítette meg. A Dzsaish Al-Fatah fegyvereseinek legalább egy gyalogsági harcjárműve és egy harckocsija semmisült meg. November 4-én humanitárius szünet volt bejelentve, azonban a harcok folyamatosak voltak.

Az ISIS/Daesh terrorszervezet média kiadványa, az “Amak” felvételeket tett közzé egy felrobbant orosz Mi-35 harci helikopterről, Huwajszisz falu közelében, északnyugatra Tadmurtól. A MI-35 egy segélyszállítmányt kísért a térségben, amikor műszaki meghibásodás miatt leszállásra kényszerült. Az ISIS fegyveresei vették tűz alá a leszállóhely környékét egy irányított páncéltörő rakétával. Az incidens november 3-án történt. A MI-35 két fős személyzete túlélte az incidenst és biztonságban visszatért a Lattakia tartományi orosz Hmeimim légi támaszpontra.

A modern orosz Admiral Grigorovics fregatt, “Kalibr” manőverező robotrepülőgépekkel felszerelve, november 3-án más hadihajókkal együtt elindult Szevasztopolból a Földközi-tengerre. A fregatt csatlakozni fog a Szíria partjainál állomásozó orosz haditengerészeti harccsoporthoz.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑