Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2019. 11. 22.

Hadi helyzet Szíriában

2019. 11. 22.

November 20-án az Izraeli Fegyveres Erők (IDF) bejelentették, hogy “nagy kiterjedésű” csapásokat hajtott végre az “Iráni Al-Kudsz” és a Szíriai Fegyveres Erők ellen Szíriában. Az IDF képviselői azt állították, hogy a csapásokat négy rakéta indítására válaszul hajtották végre, amelyeket az értesüléseik szerint Szíriából lőttek észak-izraeli célpontokra november 19-én. Az IDF “Vaskupola” nevű légvédelmi rendszere az izraeli megszállás alatt lévő Golán-fennsík felett fogta el az említett rakétákat.

Hozzászólva a november 20.-i támadásokhoz, az IDF képviselő azt állították, hogy megsemmisítették a Szíriai Légvédelem “néhány” ütegét, mert nem voltak hajlandóak tartózkodni az izraeli támadásra adott válaszcsapástól. Az Izraeli Fegyveres Erők lényegében semmilyen részletet nem tudtak közölni a támadásaik eredményéről. Habár képek és videók jelentek meg a célterületről, amelyek szerint sikeresen polgári lakóépületeket találtak el Damaszkusztól nyugatra és délnyugatra. Legalább két polgári személy meghalt és többen megsebesültek.

A Hajat Tahrir Al-Sham vahhabita terrorista szövetség (az Al-Kaida szíriai frakciója) és a török támogatást élvező szövetségeseik visszaverték a Szíriai Arab Hadsereg támadását Misherfah településen, Idleb tartomány déli részén. A vahhabita militánsok szerint a hadsereg “számottevő veszteségeket” szenvedett. Habár pontos számokat nem voltak képesek közölni. A hadsereg Misherfah elleni támadása azt mutatja, hogy a szíriai kormányerők nem fogják leállítani a terroristaellenes hadműveleteket a térségben.

November 19-én az Aszajiszh, egy biztonsági erőnek nevezett csoport, ami része a kurd vezetésű “Szíriai Demokratikus Erőknek” (SDF), bocsánatot kért az Orosz Katonai Rendészet egyik járőrét ért “balszerencsés incidensért”. Vagyis azért a provokációért, amikor az SDF támogatói megpróbáltak benzines palackokkal felgyújtani egy orosz KAMAZ Typhoon típusú páncélozott gépjárművet.

Az Aszajiszh vezetőinek nyilatkozata szerint a szervezet azon fog dolgozni, hogy megakadályozzon minden további támadási kísérletet, amelyet kurd “aktivisták” követnének el orosz katonai személyzet ellen a térségben. A nyilatkozatot azután tették közzé, amikor a török külügyminiszter szerint Ankara nem elégedett a biztonsági zónáról szóló megállapodással és kész folytatni az offenzíváját Északnyugat-Szíriában.

Megjegyzés: Az Aszajiszh nevet viselő kurd “rendfenntartók” már korábban követtek el fegyveres agressziót a Szíriai Fegyveres Erők ellen Al-Haszakahban és Al-Kamishliben 2016 folyamán, amikor a Szíriai Légierőnek kellett válaszcsapást mérni a provokátor “biztonsági erőre”.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg,  SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑