Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 12. 08.

Hadi helyzet Szíriában – A szíriai kormányerők 23 ezer megszálló fegyveressel végeztek az év eleje óta

2018. 12. 08.

2018-ban a szíriai kormánycsapatok 23 ezer vahhabita militánst likvidáltak és az ország 387 települését tisztították meg a megszállóktól, mondta Valerij Geraszimov hadseregtábornok, az Orosz Fegyveres Erők vezérkari főnöke egy sajtótájékoztatón december 5-én.

Felidézte a sikeres hadműveleteket, amelyek Kelet-Gouthaban, Homsz tartomány keleti részén és Dél-Szíriában folytak és hozzátette, hogy az úgynevezett “mérsékelt” fegyveres csoportok több mint 40 ezer tagja adta fel magát és csatlakozott a kormányerőkhöz. Ezek a fegyveresek 650 darab nehéz fegyverzeti eszközt és egyéb hadfelszerelést adtak át a Szíriai Arab Hadseregnek.

Az orosz vezérkari főnök ezenkívül dicsérte a Szembenálló Felek Orosz Megbékélési Központját, amely humanitárius műveleteket hajt végre szerte a Szíriai Arab Köztársaságban. Geraszimov hadseregtábornok szerint 230 ezer embert evakuáltak a menekülési folyosókon keresztül az említett műeveletekben.

A tábornok szintén kitért az USA erők és zsoldosaik által megszállt északkelet-szíriai állapotokra, ahol a helyzet szerinte tovább romlik.

“A helyzet az Eufrátesz-folyó keleti partján tovább romlik. Az Egyesült Államok a szíriai kurdokat használja eszközként, hogy megpróbáljon egy államalakulatot gründolni függetlenül a szíriai kormánytól. Már hozzáfogtak az úgynevezett “Észak-Szíriai Demokratikus Szövetség” kormányának létrehozásához.

Az amerikaiak támogatják a kurd elszakadási törekvéseket, fegyverek és hadfelszerelés szállításával és megengedik a kurdoknak az itt honos arab törzsek elüldözését”. – mondta Geraszimov tábornok és hozzátette, hogy a megmaradt ISIS terroristák legnagyobb részben már az Eufrátesz-folyó keleti partján csoportosulnak.

.”Az Egyesült Államok mindig az ISIS/Daesh terrorszervezet elleni harcokról beszél Kelet-Szíriában, azonban mi ennek az ellenkezőjét tapasztaljuk. Az alvó terrorista sejtek aktivizálódtak és a Daesh hozzáfogott az befolyása kiterjesztéséhez az ország keleti felében.” – hangsúlyozta ki a a tábornok.

Geraszimov tábornok úr még hozzátette, hogy az orosz hírszerző szolgálatok “rendszeresen észlelnek olajszállító tartálykocsikat menetoszlopokban, amelyek Szíria idegen megszállás alatt lévő keleti részéből mozognak Törökország és Irak felé, ahol koalíció az úr. Az olajtermékek eladásból származó bevételekből ISIS terrorista csoportokat finanszíroznak.”

Meg kell jegyezni, hogy az USA vezette koalíció nem győzi ismételten tagadni és tovább tagadja, hogy a műveletei Szíria bármilyen fajta destabilizálásra irányulnának. A koalíció ezenkívül szintén tagadja, hogy a “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) olyan kurd fegyveres csoportokból épülnek fel, amelyek többé-kevésbé a törökországi Kurd Munkáspárttal (PKK) vannak kapcsolatban, valamint hogy a saját maguk kijelölte/megszállta övezetben ISIS terrorista sejtek működnének. Az elmúlt hónapban a koalíciós jelentések az ISIS terrorszervezet elleni, Hadzsin körüli heves harcok elleplezésére irányultak.

Mostanáig a “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) nevet viselő kurd többségű milíciák médiaszolgálata legújabb jelentéseiben 228 fő ISIS terrorista semlegesítését említi, csak az elmúlt 3 nap során.”

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Forrás: SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑