Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2019. 08. 05.

Hadi helyzet Szíriában – Az Idleb tartományi militánsokat egy újabb tűzszünet mentette meg

2019. 08. 05.

A Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei augusztus elsején folytatták előretörésüket a megszálló militánsok állásait támadva Hama tartomány északi részén, eközben a kormányerők felszabadították Mushairifah, Azizah, Abu Raeida Gharbi és Abu Raeida falvakat.

Helyi források szerint a hadsereg egységei szintén előrenyomultak Al-Zaka és Al-Arbain felé, azonban nem tudták elfoglalni ezeket a helységeket, amelyek a Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció erősségeinek számítanak.

Az Al-Kaida szíriai frakciója és a vele szövetséges többi vahhabita terrorista csoport, különösen a Dzsaish Al-Izza a jelentések szerint súlyos veszteségeket szenvedett el a mostani összecsapásokban, valamint az intenzív szíriai és orosz légi csapásokban.

A török támogatást élvező Szukkur Al-Sham Dandár nevű terrorszervezet fegyveresei közül legalább heten meghaltak, amikor a kormánycsapatok rajtaütöttek az állásukon Edzsaz közelében, Ildeb tartomány déli részén. A támadó szíriai katonák hang tompított fegyvereket használtak, hogy likvidálják a harcállásban tartózkodó militánsokat, mielőtt visszavonultak a Szíriai Arab Hadsereg Abu Al-Duhur légi támaszponton kiépített bázisára.

Az “Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának” (SOHR) elnevezett londoni dzsihádista szervezet arról számolt be, hogy a rajtaütést kormánypárti törzsi fegyveresek hajtották végre Délkelet-Idlebből. Habár a Szíriai Katonai Média szerint a Szíriai Arab Hadsereg különleges rendeltetésű erőit vetették be.

Augusztus elsején este a szíriai állami hírügynökség, a SANA bejelentette, hogy a damaszkuszi kormány elfogadott egy újabb Idleb tartományra és a környező területekre vonatkozó fegyverszüneti egyezményt a Hama tartomány északi részén elért harcászati sikerek ellenére. A tűzszüneti megállapodás augusztus 2-án lépett hatályba.

Egy szíriai katonai forrás azt közölte az állami médiaügynökséggel, hogy a tűzszünetet addig tekintik érvényesnek, ameddig az Idleb tartományt megszállva tartó militáns csoportok tartják magukat a demilitarizált övezetre vonatkozó megállapodáshoz. Az egyezség 2018. szeptemberében jött létre és azt mondja ki, hogy szélsőséges militánsoknak a nehéz fegyverzetükkel ki kell vonulniuk az Idleb körüli fegyvermentes zónából. Habár ez nem valósult meg, mert a dzsihádista csoportok nem vettek róla tudomást. Helyi források szerint nem valószínű, hogy az újabb béke kezdeményezés alapján a megszállók végrehajtják a megállapodást.

Augusztus elsején az izraeliek tüzet nyitottak a Szíriai Arab Hadsereg egyik állására az Al-Burikah magaslaton, Al-Kunejtra tartomány területén. A múlt héten hasonló támadás érte a hadsereget Tell Al-Harra és Tell Al-Ahmar településeknél.

Izraeli és néhány wahhabi arab forrás szerint a megtámadott harcállásokban a libanoni Hezbollah mozgalom és az Iráni Forradalmi Gárda állomány tartózkodott. Mindazonáltal nem szolgáltak bizonyítékokkal a kijelentéseikre.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, Forrás: SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑