Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2021. 01. 31.

Hadi helyzet Szíriában – bevetésen az orosz harci helikopterek

2021. 01. 31.

A Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei folytatják az ISIS terroristasejtek levadászását és semlegesítését a Homsz és Deir Ezzor tartományok területén fekvő sivatagban.
A mostani rajtaütések során a szíriai kormányerők legalább nyolc ISIS terroristával végeztek, akik a Kabadzsib és Al-Shula között polgári és katonai autóbuszok ellen elkövetett támadásokért felelősek. A terroristák három, gépfegyverekkel felszerelt terepjárója szintén megsemmisült.
Az Orosz Légierő szintén harci helikoptereket vetett be a Szíriai Arab Hadsereg biztonsági műveleteinek támogatására. Ugyanezek a helikopterek nyújtanak tűztámogatást a Homsz-Deir Ezzor országúton haladó fontos katonai menetoszlopoknak. Mindezek tetejében orosz vadászbombázók néhány tucat légi csapást mértek az ISIS terrorszervezet térségben felderített célpontjaira.
Szíriai kormánypárti források szerint az országutat teljesen biztosították. Habár nem valószínű, hogy az ISIS terroristák jelentette fenyegetés egyhamar teljesen megszűnne. December 30-án legalább harminc szíriai katona és civil halt meg, amikor egy ISIS terroristasejt nyitott tüzet az őket szállító autóbuszra Kabadzsib falu közelében az M20 jelű országúton. Január 24-én hasonló rajtaütésben három szíriai katona halt meg Al-Shula közelében.
A ISIS terroristák növekvő számú rajtaütéseire akkor került sor, amikor fokozódott a feszültség a Szíriai Arab Hadsereg és a kurd többségű úgynevezett „Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) fegyveresei között Al-Haszakahban és Al-Kamishliben. Az SDF „rendfenntartó” egysége, az Aszajiszh megpróbálja akadályozni a szíriai katonák és a területvédelmi egységek szabad mozgását az említett városokban.
Ezek a kísérletek kemény ellenállást váltottak ki a helyi szíriai arab lakosságból, akik nem támogatják az amerika-barát és szeparatista kurd vezérek törekvéseit. Damaszkusz és az északkelet-szíriai kurd vezetés állítólag tárgyalásokat folytat, hogy rendezzék a meglévő problémákat. Mindazonáltal az SDF nem kapacitálja magát, hogy valamilyen konstruktív hozzáállást mutasson.
Úgy tűnik, hogy a szíriai kurd vezetők egyszer rájönnek, hogy ők is szíriaiak és együtt kellene működniük Damaszkusszal, hogy védelmet kapjanak nem később, mint amikor a megszálló Török Hadsereg újra támadást indít az SDF állásai ellen.

 Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, Forrás: South Front katonapolitikai honlap

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑