Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2019. 12. 27.

Hadi helyzet Szíriában – Orosz légi csapások törökpárti militánsok menetoszlopát semmisítették meg

2019. 12. 27.

December 25-én este a szíriai kormányerők visszaverték a Hajat Tahrir Al-Sham vahhabita terrorista koalíció fegyveresei és törökbarát szövetségeseik ellentámadását Dzsardzsanaz településen, Idleb tartomány déli részén és folytatták előretörésüket Maarat Al-Numan város felé.

A vahhabita militánsok ellentámadása karácsony éjjel kezdődött, amikor két öngyilkos merénylő robbantotta fel az általuk vezetett, robbanóanyaggal megrakott gépjárműveket a Szíriai Arab Hadsereg védelmi állásainál. Dzsihádista források szerint a hadsereg legalább öt különböző hadtechnikai eszközét megsemmisítették és 12 fő szíriai katonát megöltek. Ezek ellenére az Idleb tartományt megszállva tartó militánsok nem képesek feltartóztatni a hadsereg előretörését nyílt csatában.

December 25-én az Orosz Légi és Kozmikus Erők lebombázták a Harakat Ahrar Al-Sham nevű vahhabita terrorszervezet (jelenleg a törökbarát “Nemzeti Felszabadító Frontba” tömörült dzsihádista frakció, korábban a “Szíriai Felszabadító Front” tagja, a háború elején az Iszlám Front vezető ereje) egyik menetoszlopát, amely Kafr Nubl város felé haladt Idleb tartomány déli részén, közölték arab média jelentések. A terrorszervezet “főparancsnoka” Abu Dzsaber Al-Shejkh a jelentések szerint megsebesült a légi támadásban. Az Ahrar Al-Sham számos más befolyásos vezetője és tagja meghalt az orosz csapásokban.

Az Ahrar Al-Sham most már török támogatásban részesülő radikális vahhabita fegyveres csoport. A török kormány hivatalos támogatásával rendelkező “Nemzeti Felszabadító Front” nevű dzsihádista koalíció legnagyobb tagszervezete.

A Hajat Tahrir Al-Sham vahhabita terrorista koalíció vezére, az Al-Kaida terrorhálózat szíriai helytartója Abu Muhammad Al-Dzsulani egy videó nyilatkozatot tett közzé az Idleb tartományban mostanáig zajló eseményekről. A fő terrorista Iránt és Oroszországot vádolta meg a “forradalom” mostani visszaszorulásért Idleb déli részén és súlyos következményekkel fenyegette meg a régiót.

Ezenkívül még arról beszélt, hogy a fegyveresei sok céljukat elérték a “rezsim” elleni harcban (ami legnagyobb részt a szíriai gazdaság lerombolásában és szíriai polgárok legyilkolásában nyilvánult meg) és a győzelem előtt állnak. Habár Oroszország és Irán még az útjukban áll. Dzsulani szerint az oroszokat az motiválja, hogy helyreállítsák a “Szovjetunió dicsőségét”. Érdekes megjegyezni, hogy a vahhabita vezér kijelentése egybecseng a fősodratú média propagandájával, ami gyakran úgy festi le a világpolitika jelenlegi helyzetét, mintha a második hidegháborút élnénk át és Oroszország lenne a Szovjetunió második kiadásban.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg,  SouthFront.org

 

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑