Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Haditudósítás

2017. 10. 16.

Hadihelyzet Szíriában – Felszabadult egy újabb város az Iszlám Állam uralma alól (videó)

2017. 10. 16.

A Szíriai Arab Hadsereg teljesen felszabadította Al-Majadin várost Deir Ezzor tartományban, amely ma reggelig az „Iszlám Államnak” nevezett terrorista entitás szíriai központjának számított.

Kizárólagosan az Al-Masdar hírújságnak nyilatkozó szíriai katonai források szerint ma reggelre a Szíriai Arab Hadsereg teljesen az ellenőrzése alá vonta Al-Majadin város összes kerületét.

A Szíriai Arab Hadsereg hadművelete, amely az ISIS terroristák Al-Majadinból történő kiűzésére indult, egy héttel ezelőtt kezdődött, valamint részt vettek benne a különleges műveleti Tigris Alakulatok.

Mostanáig még nem tisztázott pontosan, hogyan szenvedtek vereséget az ISIS terroristák. Úgy tűnik, hogy a legtöbb dzsihádista fegyveres elmenekült a városból, több napja dél felé távozva és/vagy átkelve az Euphrates-folyó keleti partjára.

A Tigris Alakulatok vezetője

Október első felében nyilvánvaló lett, hogy Deir Ezzor tartomány kerül az ISIS ellenes támadó katonai műveletek középpontjába a szíriai kormánycsapatok és a kurd többségű milíciák számára egyaránt.

Miközben a Szíriai Arab Hadsereg és a vele szövetséges paramilitáris egységek, orosz légi támogatással, az Euphrates-folyó nyugati partjának biztosítására és Deir Ezzor városának teljes felszabadítására törekednek (amelyben az ISIS terroristák ostromzárba kerültek), a kurd többségű milíciák megpróbálják elfoglalni a Khabur-folyó völgyének ISIS megszállás alatt maradt részét és az Euphrates keleti partjából amennyit csak tudnak.

A szíriai kormánycsapatoknak és a kurd többségű milíciáknak egyaránt célja az Omar olajmező elfoglalása. Ez a stratégiai energiahordozó lelőhely közvetlenül délkeletre fekszik az Khabur-folyó torkolatától (ahol az Euphratesbe ömlik). A nagy hozamú mező a háborút megelőzően Szíria olajkitermelésének legalább egy negyedét adta.

Az Iráni Forradalmi Gárda drónja támadja az Iszlám Állam terroristáit Al-Majadin közelében:

Közép-Szíria vidékeinek felszabadítása az ISIS terrorista entitás uralma alól, több ezres létszámú támadó csapatokat szabadított fel, hogy támogassák a kormányerők hadműveleteit Deir Ezzor tartományban.

Szeptember végén az “Iszlám Államnak” nevezett terrorszervezet több offenzívába kezdett a szíriai kormányerők ellen Kelet-Homszban és Deir Ezzor tartományban, miközben beszivárgó dzsihádista fegyveresek sikeresen elfoglalták Al-Kariatain (Qaryatayn) várost, a megszállók összes átmeneti területi nyereségét Al-Szukhanah és az M20 országút mentén a szíriai kormánycsapatok tíz napon belül felszámolták.

Az ISIS terrorszervezet offenzívái nem tudták lelassítani a Szíriai Arab Hadsereg messze keleti hadműveleteit, mert a szíriai különleges erők sikeresen felszabadították Al-Majadin város egész területét.

A Szíriai Fegyveres Erők most olyan helyzetben vannak, hogy képesek átkelni az Euphrates-folyón Al-Majadintól keletre is az Omar olajmező felé és/vagy továbbnyomulni a déli irányba a szíriai-iraki határon lévő stratégiai fekvésű Al-Bukamal városig.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑