Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 12. 15.

Hadihelyzet Szíriában – Súlyos harcok vannak a Palmyra melleti légitámaszpontnál

2016. 12. 15.

A helyzet továbbra is kritikus a Palmyrától nyugatra lévő térségben. Az ISIS terroristák átkarolták a kormányerők állásait és elfoglaltak egy fontos csomópontot a Tijasz légi támaszpont és Al-Karaiatain város között a szíriai Homsz tartományban.

A terrorista szervezet ezen kívül folytatta a nyomásgyakorlást déli irányból a Tijasz légi támaszpont körzetére és a Homsz-Palmyra országútra. Ezek a rohamok azzal fenyegetik a Tijasz légi bázis körzetében települő kormánycsapatokat, hogy az ISIS nevű terrorentitás fegyveresei bekeríthetik. Ezekre a helyzeti előnyök azért lehetségesek számukra, mert az ISIS egységei kihasználták manőverező képességükben rejlő fölényüket.

December 12. óta a Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők (NDF) legalább három nagy erejű támadását verték vissza az ISIS terrorista szervezetnek a Tijasz légi támaszpontnál. Azonban ez nem lesz elegendő, ha az ISIS terroristák sikert érnek el az átkaroló műveletük során, amelynek célja, hogy elvágják a kormányerők utánpótlását. Al-Kariatain közelében felbukkant az ISIS terroristák felderítő előőrse, ami arra utal, hogy a város is célpontja lehet egy másik terrorista offenzívának. Jelentések érkeztek arról, hogy az ISIS terrorentitás a legjobb harctéri parancsnokait és támadó egységeit vonta be a Kelet-Homsz elleni hadműveleteibe.

A Szíriai Arab Hadsereg „Tigris Alakulatainak” alegységei a parancsnokuk, Szuhail Al-Hasszan vezérőrnagy vezetésével jelentések szerint megérkeztek a kelet-homszi hadszíntérre, hogy segítsék az ISIS terrorentitás fegyveresei ellen harcoló kormánycsapatokat. Orosz katonai repülőgépek és harci helikopterek legalább 103 légi bevetést hajtottak végre az ISIS terroristák ellen az lmúlt 48 órában.

Kemény harcok zajlanak.

A masszív propaganda hadjárat ellenére a megszálló török csapatok nem tudták ellenőrzésük alá vonni a kulcsfontosságú Al-Bab város, Aleppo tartomány északi részén. A hétvége óta közelebb vonultak a városhoz és tettek néhány támadási kísérletet. Azonban a város a néhány próbálkozás ellenére továbbra is az ISIS terroristák uralma alatt áll.

A Török Fegyveres Erők ezen kívül a térségben elvesztettek egy Leopard 2A4 harckocsit. Az ISIS terroristák páncéltörő rakétával megsemmisítették. Török tisztségviselők szerint négy török katona sebesült meg az incidens.

December egy kivonulási egyezmény lépett életbe a Dzsaish Al-Fatah koalíció megmaradt fegyveresei és a szíriai kormány képviselői között. Zöld autóbuszok valóban érkeztek december 13-án Kelet-Aleppoba, hogy felvegyék a fegyvereseket, azonban az egyezmény végrehajtása ismeretlen okokból késedelmet szenvedett.

Az orosz Megbékélési Központ jelentette, hogy néhány fegyveres csoport szerdán reggel Kelet-Aleppoban megtámadta a Szíriai Arab Hadsereg katonáit, megsértve ezzel a szíriai kormánnyal kötött tűzszüneti megállapodást. Válaszul a kormányerők terrorista ellenes hadműveletbe kezdtek, hogy megtisztítsák azokat az épületeket, ahol az egyezményt megsértő wahhabi fegyveresek rejtőztek. Ez késlelteti a megmaradt fegyveresek és családtagjaik tervezett elvonulását. Nem hivatalos becslések szerint 5000 főt – a fegyveres csoportok tagjait és hozzátartozóikat – kell elszállítani Aleppoból.

A kormányerők visszafoglalták a Tijasz légi támaszponzzól északra lévő stratégiai magaslatot

A Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy megvédelmezzék a Tijasz légi támaszpontot az ISIS terrorentitás offenzívája ellenében Homsz tartomány keleti területén.
A kormányerők az ISIS terrorszervezet támadásainak sorozatát (legalább három nagy hullámot) vertek vissza a Tijasz légi támaszpont térségében és visszafoglalták, valamint biztosították a hadászati jelentőségű „Védelem-magaslatot” északra a bázistól. Mindazonáltal az ISIS egységei még mindig olyan helyzetben vannak, hogy el próbálják vágni a Homsz-Palmyra országutat és be próbálják keríteni a Tijasz légi bázis körzetében települő kormánycsapatokat.

Eközben az ISIS továbbra is felderítés küldetésekkel próbálkozik Al-Kariatain város közelében. Van rá esély, hogy ha a terrorszervezet képtelen elfoglalni a Tijasz légi támaszpontot, akkor meg fogja támadni a várost.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑