Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 04. 20.

Hadítudósítás az Aleppoi csatáról

2015. 04. 20.

A Nuszra Front fegyveresei tovább támadják Aleppo óvárosát

Syria-Syrian-Arab-Army-repels-an-attack-by-al-Nusra-on-Aleppo-’s-Central-Prison

Aleppo vára és óvárosa

Az Al-Kaida Szírián élősködő tagszervezete a Nuszra Front már negyedik napja támadja Aleppo óvárosát, ahol ellenőrzést próbál szerezni a történelmi belváros és az Új-Aleppo kerület felett a tartományi székhely külvárosában Észak-Szíriában.

A Nuszra Front fegyveresei a csekélytől a nulláig terjedő “sikert” értek el az Új-Aleppo kerületben és a nagyon megerődített Al-Szulejmanijeh, Al-Hamidijeh, Al-Azizijeh és a Majszalun kerületekben; ez a Szíriai Arab Légierő MI-24-es harcihelikoptereinek köszönhető (NATO-megnevezése: Hind), amelyek szitává lövik az említett negyedekbe betörni próbáló vahabita megszállókat.

Egy katonai forrás szerint, Új-Aleppot és a többségében örmény polgártársaink által lakott szomszédságot nem csak a Szíriai Arab Hadsereg alegységei hanem a polgári vezetésű Nemzetvédelmi Erők is oltalmazzák.

Azonban Aleppo-Óváros egy különböző helyzetbe került csütörtök folyamán, amikor A Nuszra Front fegyveresei együtt a Dzsaish Al-Mudzsaheddin és a Dzsabhat Al-Shamija nevű terrorszervezetekkel képes volt rá, hogy közeledjenek a híres aleppoi Citadella felé (világörökségi emlékmű!) elfoglalva a történelmi emlékhelyhez vezető főút egyes részeit.

Az Aleppo-Óvárosért vívott ütközet a Szíriai Arab Fegyveres Erők és vahabita terrorista csoportok közötti egyik legerőszakosabb arcvonallá vált, amikor a szembenálló erők gépfegyver sorozatokkal és többszörös aknavető és rakéta tűzzel borították el egymás állásait. Egyelőre nincsennek adataink a halálos áldozatok számáról egyik oldalról sem.

Az Al-Masdar hírújsághoz közeli források jelentették, hogy heves összecsapások voltak ma reggel Aleppo város Bab Al-Hadid és Bab Al-Niszr negyedeiben. További részleteket nem közöltek.

Miközben a Nuszra Front és a terrorista szövetségesei nem uralják Aleppo-Óvárost, nagyobb lett a jelenlétük a történelmi negyed közelében miután beszivárogtak a kerület határára.

Hiányoznak a média tudósítások a helyzetről, mert áramszünet van és megszűnt az internet kapcsolat is Aleppo városában. Többet a kapcsolat helyreállása után és a Hadsereg hírhálózatából származó információk beérkezésekor fogunk tudni.

Az áldozatok száma növekszik a terrositák támadásai miatt

aleppo utcája

Aleppo szétlőtt utcája

A terrorista csoportok által Aleppo kerületei ellen elkövetett rakéta támadásai során meghalt polgári személyek száma kilencre emelkedett szombaton. A megerősített hírek szerint 47 civil súlyosan megsebesült, közöttük 11 gyermek és 17 nő. Néhányuk állapota válságos.

Az sérültek száma valószínűleg növekszik, mert a romok eltakarítása még nem fejeződött be.

Aleppo tartomány kormányzója, Mohammad Marwan Olabi nyilatkozatban közölte a SANA-val, hogy kora reggel óta polgári védelmi és mentő egységek valamint romeltakarítók dolgoznak, hogy megtisztítsák a körzeteket és utcákat, ahová rakéták csapódtak be.

Egy rendőrségi forrás szerint, aki korábban nyilatkozott a SANA-nak, 5 polgári személy halt meg a rakéta támadásokban, amelyek utcákat és lakó körzeteket sulytottak az Al-Szuljemanijeh és az Al-Szajjed Ali kerületekben, miközben másik 3 civil halt meg az Al-Khaldijeh kerületben és az Al-Nill utcán.

A forrás szerint a rakétákat vahabita terroristák állásaiból lőtték ki az óváros közeléből. Dr Mohammad Hazuri, az Aleppo városi tanács egészségügyi bizottságának a tagja elmondta, hogy 9 halott és 47 sebesült személyt szállítottak be az Al-Razi és az Al-Dzsaeh kórházakba.

Három sebesült, jegyezte meg, egy intezív ellátást nyújtó részlegbe került, miközben 20 másik sérültön sebészeti beavatkozást hajtottak végre.

A SANA északi Aleppo tartományi hadi tudósítója közölte, hogy a rakéta támadások súlyos pusztítász okoztak lakóépületekben, Al-Szulajmanijeh kerületben 5 épület teljesen összeomlott, 4 másik részben megrongálódott az Al-Szajjed Ali kerületben.

Ezenkívül gépjárművek és üzletek is komoly károsodást szenvedtek, amelyek tüzet okoztak több helyszínen.

Ezalatt Wael Al-Halakki szíriai kormányfő elítélte az ártatlan polgári személyek ellen Aleppo városában szombaton elkövetett újabb terrorista támadást.

Al-Halakki miniszterelnök úr elmondta nyilatkozatában, hogy a terrorista szervezetek cselekményei aláássák a város népe életkörülményeinek rendbetételét.

“A szíriai nép mindig ellen fog állni és Aleppo városa állhatatos marad és harcol a terrorizmus ellen.” – -mondta a miniszterelnök.

Aleppo főmuftija Ahmad Badr-Eddin Hasszun a maga részéről azt nyilatkozta, hogy Aleppo “tökéletes példát fog mutatni arra, hogy milyen egységben vannak keresztények és muszlimok, arabok és kurdok, asszír, szír ortodox és káld katolikus keresztények.”

A szíriai műholdas televízió csatornán egy telefonos nyilatkozatban Hasszun főmufti felhívta Aleppo népének figyelmét, hogy őrizzék meg egységüket és maradjanak földjükön, hogy jobban megvédhessék hazájukat és városukat a terrorizmus elleni harcban.

A főmufti elítélte Katart, Szaúd-Arábiát és Törökországot, mint a vahabita terroristák szponzorait és “az emneriség és Isten ellenségeit”.

Ezt az elítélő nyilatkozatot vallotta az aleppo városi Arab Evangélikus Egyház lelki vezetője, Ibrahim Naszir, amikor arra figyelmeztetett, hogy ezeket az országokat számításba kell venni mint a terroristák támogatóit.

Naszir elmondta, hogy az Aleppo városa elleni új támadások azoknak a bűncselekményeknek a folytatásai, amelyeket Recep Tajjip Erdogan török elnök elődei hajtottak végre az örmények ellen száz évvel ezelőtt.

Március 23-án terroristák rakétákkal támadták meg az Al-Dzsamilijeh kerületet és a Baron utcát megölve 12 polgári személyt, a legtöbbjük gyerek volt, megsebesítve 30 másik személyt és súlyos anyagi károkat okozva közösségi és magán tulajdonú ingatlanokban.

Hírek a frontról

15520_533418366800711_7397840058883918450_n

Aleppoi front

A palesztin ellenállás harcosai újult erővel támadják a vahabita terroristákat és a Najrab Palesztin Menekülttábort védik. Az ISIS terrorszervezet támadásai továbbra is sikertelenek a Kwejersz Légi bázis ellen a várostól észak-keletre. Északon Handarat falutól keletre folynak a harcok Bashkovinál az Al-Mallah gazdaságoknál ás Dier Zejtunnál a Törökországból küldött vahabita megszálló csoportok ellen, amelyek sűrű menetoszlopokban érkeznek Azaz határváros felől, amerikai, szaúdi, török fegyverzettel és hadianyagokkal, plusz 3 dél-törökországi török katonai támaszponton kiképzett sok vahabita zsoldossal (Al-Nuszra, Harakat Ahrar Al-Sham, Iszlám Front= Al-Kaida etc.) A Szíriai Légierő folyamatosan bombázza a menetoszlopaikat. Az Al-Masdar News hírújság szerint tegnap 24 darab terroristáknak szánt hadianyagot és több tonnányi árut szállító teherautó és kamion semmisült meg a megszállt Azaz városból Aleppo felé vezető úton!

Orientalista.hu – Szíria Arab Hadsereg (Forrás: SANA, almasdanews.com)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑