Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 11. 18.

Hamasz vezető: Ne teszteljetek minket, a következő rakétasorozat célpontja Tel Aviv lesz

2018. 11. 18.

Yahya Sinwar, a Gázai övezetet irányító Hamasz szervezet vezetője pénteken figyelmeztette Izraelt, hogy ne tegye próbára őket ismét, mert a rakétatámadásaik következő célpontja Tel Aviv és más központi városok lesznek, méghozzá olyan erővel, ami meglepetésként fog hatni.

Arra is figyelmeztette a zsidó államot, hogy a következő alkalommal, amikor izraeli katonák lépnek be az övezet területére, csak “foglyok ezreiért” cserébe juthatnak haza.

A hét meggyilkolt palesztin tiszteletére rendezett ünnepségen beszélve, akik vasárnap az izraeli különleges erők fedett akciója közben kitört tűzharc során haltak meg, Sinwar egyszer csak előhúzott egy hangtompítós fegyvert, amiről azt állította, hogy az egyik izraeli kommandósé volt.

A tűzharcban meghalt egy izraeli tiszt, M. alezredes, egy másik katona pedig megsérült.

Sinwar beszédében kigúnyolta Izraelt, amiért azt feltételezte a legutóbbi összecsapásokat megelőzően, hogy az üzemanyag és a katari készpénz beengedésével Gázába megakadályozhatja egy széleskörű támadás indítását a zsidó állam ellen.

“Mit gondolt az izraeli vezetés, amikor beengedte az üzemanyagot és a katari pénzt? …hogy kiárusítjuk a vérünket dízelért és dollárokért? Csalódottak és céljuk kudarcot vallott.”

Sinwar közölte, hogy egyeztetett  a Hamász katonai szárnyának, az Izz ad-Dín al-Kasszám Brigádok vezetőjével, Muhammad Deiffel.

“Deif megkért, hogy mondjam el, hogy Tel Aviv és Gus Dan lesz a következő. Az első Tel Avivra mért sorozat meg fogja lepni Izraelt.”

A vasárnapi izraeli katonai művelet  után hétfőn és kedden példátlan mennyiségű rakéta és aknavető gránát kilövéséhez vezett Gázából Izrael déli részére.

“Ujjunk a ravaszon és nyitva a szemünk.Bárki is tesztelje Gázát csak halált és mérget talál. Rakétáink pontosabbak, nagyobb hatótávolságúak és több robbanóanyaggal vannak felszerelve, mint korábban” –  mondta Sinwar.

Az Izraeli Védelmi Erők adatai szerint hétfőn és kedden több mint 460 rakétát és aknavető gránátot lőttek ki Gázából Dél-Izraelre 25 óra leforgása alatt. Az izraeli légvédelem a Vaskupola csak száz lövedéket tudott semlegesíteni.

Az izraeli  hadsereg a rakétatámadásokra válaszul mintegy 160 Hamászhoz és Iszlám Dzsihádhoz tartozó célpontot bombázott le a Gázai övezetben, köztük 4 olyan létesítményt, amit az izraeli hadsereg kulcsfontosságú stratégiai eszközként írt le.

A biztonsági kabinet kedd délután beleegyezett egy nem hivatalos tűzszünetbe a Hamásszal. Avigdor Liberman másnap bejelentette távozását a védelmi minisztérium éléről.

Liberman, aki egyszer azt ígérte, ha ő lesz a védelmi miniszter 48 órán belül megöleti Ismail Haniyeh Hamász vezért, szerda délután lemondását az Izrael és a gázai Hamász tszervezet közötti összecsapások – véleménye szerint – helytelen kezelésével és a tűzszüneti megállapodással magyarázta.

“Politikai győzelmet arattunk Avigdor Liberman védelmi miniszter lemondásával,” – mondta Haniyeh a libanoni Hezbollah  ellenállási szervezthez köthető al-Mayadeen TV-állomásnak.

“Liberman lemondásának bejelentése a vereség beismerése részéről és a bitorló ellenség részéről.”

A Palesztin Iszlám Dzsihád, az övezet második legnagyobb szervezete szintén győzelemként értékelte a védelmi miniszter váratlan lemondását.

“Az ellenállás nemcsak katonailag rettentette el az ellenséget, még politikai megfontolásaikat is összekuszálta,” – nyilatkozta a palesztin szervezet szóvivője.

Gázában Liberman lemondásának hírére az emberek ünneplésbe kezdtek, édességet osztogattak az utcán és az utakon.

Újkelet.live nyomán

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑