Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2023. 10. 08.

Haniyeh: nagy győzelem küszöbén állunk

2023. 10. 08.

Nagy győzelem küszöbén állunk- jelentette ki szombat este Iszmáil Haníje, a Hamász palesztin radikális mozgalom vezetője, miután fegyveresei meglepetésszerű, összehangolt támadást hajtottak végre Izrael ellen, eddig mintegy 150 ember halálát és 1100 sebesülését okozva, valamint elraboltak több tucatnyi izraelit.

“Elég volt, el kell vágnunk a felkelések és forradalmak végtelen ciklusát, amelyben a célunk, hogy harc árán felszabadítsuk a földünket, és kiszabadítsuk minden emberünket az (izraeli) börtönökből” – jelentette ki a rendszerint Dohában tartózkodó Hamász-vezető a mozgalom televíziójában, az al-Aksza TV-ben elmondott beszédében.

Haníje azokhoz az arab országokhoz szólva, amelyek korábban vagy éppen ezekben a hónapokban rendezik kapcsolataikat Izraellel, kijelentette: Izrael diplomáciai közeledése ellenére nem képes védelmet nyújtani nekik.

“Minden országnak, köztük arab testvéreinknek is azt mondjuk: ez az entitás, amely magát sem képes megvédeni az ellenállókkal szemben, nem tud nektek semmilyen védelmet nyújtani” – hangsúlyozta.

“Egyik aláírt rendezési megállapodás sem képes megoldani az (izraeli-palesztin) konfliktust” – tette hozzá.

Izrael 2020-ban rendezte kapcsolatait az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel, valamint magasabb szintre emelte a kapcsolatait Marokkóval és Szudánnal annak ellenére, hogy a palesztinokkal folytatott tárgyalások évek óta be vannak fagyasztva.

Izrael amerikai közvetítéssel Szaúd-Arábiával is tárgyalásokba kezdett a kapcsolatok rendezéséről, ami kiváltotta számos palesztin szervezet bírálatát.

Haníje közölte: a fegyveres palesztin szervezetek a gázai övezeti harcokat Ciszjordániára és Jeruzsálemre is ki akarják terjeszteni. “A harc behatolt a cionista entitás szívébe” – jelentette ki.

Az Irán támogatását élvező, a Gázai övezetet irányító Hamász mintegy háromezer rakétát lőtt ki izraeli területre, valamint mintegy ezer fegyverese behatolt oda, és az izraeli N12 News televízió jelentése szerint már legkevesebb 150 izraeli halálát, 1100-nak pedig a sebesülését okozta, valamint több tucatnyi izraelit elrabolt, és túszként fogva tartja.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑