Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 08. 19.

Harcok az Iszlám Állam ellen Homsz és Deir Ezzor tartományokban

2015. 08. 19.

A szíriai kormányerők ellentámadásba indultak az ország keleti részein.

A Szíriai Arab Hadsereg elfoglalta az Ifjúsági Büntetésvégrehajtási Intézet épülettömbjét Deir Ezzorban; A 137. Dandár ellentámadásba lendült.

Hétfő reggel a Szíriai Arab Hadsereg 17. Tartalék Hadosztály 137. Gépesített Dandára együttműködve a szunni Shajtat törzs harcosaival és a Nemzetvédelmi Erőkkel ellentámadást indítottak az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet harcállásai ellen az Al-Amal-kerületben mióta 3 napja védelmi harcokat vívott a dandár bázisánál. Az ISIS a hétvégén kezdte meg újabb rohamait Deir Ezzor város ellen, most nem a repülőtérre hanem a 137. Dandár bázisára összpontosítva, eddig sikertelenül.

Az Al-Amar kerületben a Szíriai Fegyveres Erők a figyelmüket a hadászatilag fontos Ifjúsági Büntetévégrehajtási Intézet erődszerű épülettömbjére koncentrálták, amit az ISIS terroristák támaszpontul és szállásként használtak.
A Szíriai Fegyveres Erők offenzívája hétfőn reggel 09.15-kor indult damaszkuszi idő szerint, amikor a katonák megrohamozták az Ifjúsági Börtön körüli szálló épületeket az Al-Amal-kerületben, elfoglalva több épületet, közöttük a környező lakásokat, amik a terroristák bázisára néztek.

A Deir Ezzor Ifjúsági Büntetésvégrhajtási Intézetet körbevevő épületek elfoglalása után a Szíriai Fegyveres Erők elkezdték elsöprő rohamukat a terroristák bázisa ellen, tűzcsapásokat mérve a terrorszervezetre aknavető gránátokkal és nehéz gépfegyverekkel, valamint páncéltörő rakétákkal, hogy meggyengítsék az ISIS terroristák védelmét.

Majdnem bekerítve és elfogyó lőszerrel az ISIS terroristáknak nem volt más választásuk, mint visszavonulni az Ifjúsági Büntetésvégrehajtási Intézet épületegyütteséből mielőtt a Szíriai Fegyveres Erők elvágták volna a terrorszervezet fegyvereseinek menekülési útját.

Délután 01.30-kor a Szíriai Fegyveres Erők bejelentették, hogy teljesen ellenőrzésük alá vonták a Dier Ezzor Ifjúsági Büntetésvégrehajtási Intézet épületkomplexumát miután végeztek 26 ellenséges terroristával és nagy mennyiségű gépkarabélyt, aknavető gránátokat, lőszereket foglaltak le.

Az Al-Amal-kerületben vívott harcon kívül a Szíriai Fegyveres Erők összecsapásokat vívtak az ISIS terroristákkal a Dzsubejleh, Al-Hawikkah, Al-Husszeinijeh, Shejkh Jasszin és Al-Arfa kerületekben, Deir Ezzor városban.

 Deir Ezzori harcokról készült felvétel:

الجيش السوري يسيطر على سجن الأحداث وعدد من كتل الأبنية في دير الزور

Posted by ‎مجموعة نافذ أسد الله‎ on 2015. augusztus 17.

Szíriai Arab Hadsereg folytatja a harcot az ISIS terrorszervezet ellen a Kelet-Homsz feletti uralomért.

Hétfő reggel az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet megújította nagy kiterjedésű támadását a kelet-homszi “háromszög” ellen (Wadi Al-Zakarah, Al-Muthlath és Wadi Al-Abiad), megrohamozva a Szíriai Fegyveres Erők védelmi állásait ebben a hatalmas sivatagos térségben, amely árfogja a kiemelt fontosságú Tijasz légi támaszpontot és a T-4 szivattyú állomást.

A terrorszervezet Wadi Al-Abiadnál és Wadi Al-Zakarahnál kezdte a Szíriai Arab Hadsereg harcállásai elleni támadást, ahol megpróbálta áttörni a védelmi vonalat heves tűzharc során, ami egészen hétfő késő délutáni tartott.
Végül majdnem 7 órás küzdelmet követően a Szíriai Fegyveres Erők vissza tudták verni a vahabita terrorszervezet többszörös beszivárgási kísérleteit, amelyek Wadi Al-Abiad, Wadi Al-Zakarah és Kaszr Al-Hajr Al-Ghabrijah térségei ellen irányultak Homsz tartomány keleti részén.

Egy katonai forrás szerint az ISIS három páncélozott járműve semmisült meg, amelyek 23 milliméteres nehéz gépfegyverekkel voltak felszerelve és 21 ISIS terrorista hullott el az összecsapásokban. Közöttük voltak: Basszem Umar Khaldun, Nuressz Walid Tajjem, Ali Ghasszan Al-Busztani, Mohammad Ziad Juszif, Rajjan Mahmad Abdel Nur és Mohammad Abdullah Al-Alamat nevű külföldi zsoldos terroristák.

Keletre Wadi Al-Abiad térségétől a Szíriai Arab Hadsereg 18. Páncélos Hadosztály 67. Dandára együttműködve a Nemzetvédelmi Erők (NDF) tartományi kontingenseivel folytatták támadásukat az ISIS terrorszervezet állásai ellen a kis Al-Dalat falunál, megsemmisítve két páncélozott járművet és likvidálva 13 ellenséges terroristát.

A Szíriai Fegyveres Erők jelenleg átnyomulnak Al-Dalat településen annak érdekében, hogy közelebb telepítsék állásaikat Palmyra (Tadmur) ősi városának központjától két kilométerre lévő övezetbe. (Nyugati szárny)
Palmyrától északra a Szíriai Fegyveres Erők erőteljes támadást hajtottak végre az ISIS terrorszervezet állásai ellen az ókori bányáktól keletre, másfél négyzetkilométernyi területről kiszorítva a terroristák kontingensei. (Északi szárny)
A műveletek célja Palmyra város megtisztítása és az összeköttetés helyreállítása az Arak-Szukhana vonalon Deir Ezzor tartomány fővárosával és közvetve a megszálló terrorszervezet visszaszorítása az Eufrátesz-folyó vonaláig, dél-nyugatról pedig Al-Karaitin (Al-Qaryatayn) várostól és Tijasz térségéből visszaverni a terrorista hordákat egészen Al-Tanfig az iraki határon.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑