Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2015. 06. 23.

Harcok  Kelet-Szíriában

2015. 06. 23.

A Szíriai Arab Hadsereg együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel és a Baath Zászlóaljakkal szembeszálltak az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet fegyvereseivel több városban és faluban Deir Ezzor, Homsz, és Al-Haszakah tartományok területén.

Al-Haszakah tartomány:

Al-Haszakah város déli szektora teljes egészében a Szíriai Arab Hadsereg 123. és 154. Dandárainak ellenőrzése alatt van (az északi szektorokat a kurd Népi Védelmi Bizottságok ellenőrzik). A hadsereg egységei együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel és a Baath Zászlóaljakkal, valamint a Gozarto Véderővel (Asszír keresztény milíciák) újraindították a hadműveleteket Al-Daudijahban, ahol csapást mértek az ISIS fegyvereseire a település észak-nyugati részén hétfő reggel.

Az Al-Daudijahban végrehajtott akción kívül a Szíriai Fegyveres Erők megtámadtak egy ISIS csoportot az Al-Abiad és az Al-Haszakah közötti úton, likvidálva 9 ellenséges fegyverest, közöttük egy libanoni terroristát, akit Abdel-Hakim Bashir Al-Abdullah néven azonosítottak és Husszein Nur Al-Dín Kabbanit.

A Szíriai Arab Fegyveres Erők déli támadásának ellensúlyozására az ISIS terroristák megtámadták az Abdel-Aziz-hegységet nyugatra a tartományi székhelytől; azonban az akció semmilyen eredményt nem hozott nekik. Mostanáig még mindig jelentettek harcokat a hegység déli széleiről.

Homsz tartomány keleti fele:

Hasonlóan a Deir Ezzorban vívott ütközethez az ISIS terrorszervezet több létesítményt támadott meg, ami a Szíriai Arab Fegyveres Erő ellenőrzése alatt van. Ilyen támadás történt Dzsazal, Al-Farkalasz, Al-Karitan és Dszubb Al-Dzsarrah városok ellen Homsz tartomány keleti részében.

A Dzsazal-gázmezők és Al-Dzsazal város kiemelt fontosságúak a Szíriai Fegyveres Erők számára, mert ez a kelet-homszi térség közvetlenül Palmyra ősi városától északra fekszik és közvetlenül észak-keletre a nélkülözhetetlen Tijasz (T-4) Katonai Repülő Bázistól. Ezeket a helyszíneket a Szíriai Arab Fegyveres Erők Főparancsoksága stratégiai létesítményként tartja számon, mert közvetlen hozzáférést biztosítanak Homsz tartomány fővárosához és Hama tartományban Al-Szalamijah város körzetéhez.

Jelenleg a Szíriai Arab Fegyveres Erők egyaránt szilárdan ellenőrzik Dzsazal várost és a mellette lévő gázmezőt; az ISIS terroristák keményen támadták a térséget hétfőn reggel abban a reményben, hogy el tudják foglalni a Szíriai Fegyveres Erőktől.

Farkalasznál és Al-Karatinnál az ISIS fegyveresek megpróbálták áttörni Nemzetvédelmi Erők arcvonalának erődítését ezeknél a városoknál, amelyek csak 35 kilométer távolságra vannak a tartományi fővárostól. Ez egy fontos ütközet lesz, amit figyelemmel kell kísérünk hét folyamán. Az ISIS megpróbál gondot okozni a Szíriai Arab Fegyveres Erők Homszban állomásozó egységeinek.

Deir Ezzor tartomány:

Hétfő reggel Deir Ezzor tartományban egy kicsit másképp alakulat a hadi helyzet mint Al-Haszakahban. Több összecsapást jelentettek a Szíriai Fegyveres Erők és az ISIS terroristák között a tartományi főváros Al-Dzsubejleh, Al-Rashidijah, Al-Kanamat, Al-Hawikka. Shejkh Jasszin, Al-Husszeinijeh kerületeiből és az ipari negyedből.

A Szíriai Arab Hadsereg 113. Páncélos Hadosztálya és a 17. Gépesített Lövészhadosztály 137. Dandára erőteljes támadást hajtott végre az ISIS terroristák ellen az Al-Dzsubejleh kerületben hétfő reggel, megölve 6 ellenséges terroristát és megsebesítve másik két terroristát a tartományi székhelyen indított hadműveletük során.

Az Al-Dzsubejlehben végrehajtott művelettel egy időben a Szíriai Arab Hadsereg, Köztársasági Gárda 104. Légideszant Dandára együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkel saját offenzívába kezdett, hogy elvágja az ISIS terrorszervezet fő utánpótlási vonalát az Al-Husszeinijeh kerület felől; azonban a harcok még mindig tartanak. Egyik fél sem engedett át eddig területet a másiknak.

Az ISIS közben támadással válaszolt a Szíriai Arab Fegyveres Erők offenzíváira, amikor megrohamozta Al-Dzsafra és Al-Murrijah településeket, ahol megpróbálták előretolni állásikat a Deir Ezzor Katonai Repülő Bázis felé. Az összecsapások még még zajlanak az említett falvaknál, de a terroristák részéről előrenyomulást nem jelentettek.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (almasdarnews.com)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑