Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2023. 06. 06.

Három izraeli katonát lőtt le egy egyiptomi határőr

2023. 06. 06.

A ritkán előforduló egyiptomi-izraeli határ incidensek közé sorolható a napokban történt lövöldözés, melynek során egy egyiptomi katona 3 izraeli katonát lőtt le.

Június 3-án Mohamed Salah egyiptomi határőr elhagyta őrhelyét és átkelt a megszállt palesztin területekre az Auja-Nitzana átkelőnél majd végzett az ott lévő katonai járműben ülő két izraeli katonával. Ezután egy másik kiérkező izraeli jármű egyik utasát lelőtte, a másodikat pedig megsebesítette.

Az eközben helyszínre érkező izraeli határőrök azonban lelőtték az egyiptomi katonát.

Az egyiptomi hivatalos álláspont szerint a katona drogcsempészek üldözése közben tévedt át az ún. ,,izraeli oldalra,, azonban kiderült, hogy szándékosan készült a tűzharcra.

Az egyiptomi hadsereg hírzárlatot rendelt el az ügyben és nem engedte, hogy a sajtó közölje a katona személyazonosságát. Nem szerették volna ugyanis, hogy országszerte hősként ünnepeljék Mohamed Salah határőrt.

Ezzel azonban elkéstek, ugyanis nem sokkal az incidens után az izraeli média nyilvánosságra hozta az elesett katona nevét és azt is, hogy az egyiptomi hadsereg kötelékében szolgált. Az izraeli híroldalak által ,,terroristának,, nevezett 22 éves fiatalembert azonban az egyiptomi nép és az arab világ is hősként kezdte el ünnepelni.

Az izraeli sajtó az incidens után az izraeli hadsereget is bírálta. A Yediot Ahronot híroldal szerint ,,Izrael védelme összeomlott,, és magyarázatot követelnek arra, hogy hogyan történhetett meg ez az eset délelőtt fényes nappal az egyiptomi-izraeli határon.

Hasonló jelentősebb, izraeli áldozatokkal járó határincidens utoljára 1985-ben és 1990-ben történt. Azokban az esetekben 5 és 21 izraeli áldozata volt a határ menti lövöldözésnek. A két ország között hosszú évtizedekig tartó hadiállapot után ugyanis nehéz kibékíteni a két ország katonáit. Főleg úgy, hogy az egyiptomi katonák is támogatják a megszállás alatt élő palesztin népet.

2022-ben az ,,Arab Index Foundation,, készített egy felmérést az arab lakosság körében. A válaszadók között egyiptomiak is voltak akiknek a 84 százaléka nem ismeri el az ún. ,,Izrael államot,, annak ellenére, hogy Egyiptom és Izrael hivatalosan 1979-ben békét kötött.

A megkérdezett arab lakosok jelentős többsége szerint az Egyesült Államok és Izrael jelenti a legnagyobb veszélyt az arab országokra. A válaszadók 75 százaléka szerint a palesztin ügy nem csupán a palesztin népre tartozik, hanem minden arab országot érint.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (The Cradle)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑