Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2021. 06. 04.

Hatalmas tűz pusztított egy jazidi menekülttáborban Irak északi részén

2021. 06. 04.

Hatalmas tűz pusztított pénteken az észak-iraki autonóm Kurdisztán régió egyik menekülttáborában, amelyet a jazidi vallási kisebbség tagjai laknak – közölte az INA iraki hírügynökség.

Bevar Abdulazíz, a helyi polgári védelmi hatóság szóvivője szerint a Dahuk kormányzóságban található létesítményben legalább négyszáz sátor vált a lángok martalékává. Az INA úgy tudja, hogy hatan sérültek meg.

A híradás időpontjában a tűzoltók még mindig a lángok megfékezésén fáradoztak. A Rudav kurd hírportál helyszínen készített felvételein sűrű füstöt lehetett látni a menekülttábor felett. Ali Tatar dahuki kormányzó szerint a tűz következtében több gázpalack is berobbant, ami további károkat okozott.

Egyelőre nem tudni, mi okozhatta a tüzet. A Safak helyi hírportál arról számolt be, hogy a tábort az Iszlám Állam terrorszervezet kegyetlenkedései elől elmenekült jazidik lakják.

Az Iszlám Állam szélsőségesei 2014 nyarán kiterjedt területeket rohantak le Irakban és Szíriában. 2014. augusztus 3-án foglalták el a jazidik fellegvárát, az északnyugat-iraki Szindzsárt.

A szunnita szélsőségesek az általuk sátánimádónak és hitetleneknek tartott jazidik közül az esetek többségében a férfiakat meggyilkolták, a nőket megerőszakolták, megkínozták és eladták szexrabszolgának. Az elrabolt gyerekeket később gyilkolásra képezték ki. Az ENSZ szerint a dzsihadisták tette kimerítette a népirtás fogalmát.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑