Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2024. 02. 14.

Holland bíróság: le kell állítani a vadászrepülőgép-alkatrészek szállítását Izraelnek

2024. 02. 14.

Hollandiának le kell állítania az F-35-ös vadászgépek alkatrészeinek Izraelbe irányuló exportját – döntött hétfőn a hágai fellebbviteli bíróság.

“Egyértelműen fennáll a veszélye annak, hogy az izraeli F-35-ös vadászgépeket a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésére használják” – áll a bíróság ítéletében.

Az Oxfam Novib, a PAX Nederland és a The Rights Forum emberi jogi szervezet tavaly decemberben fordult bírósághoz, arra kérve a testületet, hogy szólítsa fel a kormányt az export leállítására. A civil szervezetek szerint a holland állam tudatában van annak, hogy Izrael a Gázai övezet bombázására használja az F-35-ös vadászgépeket.

Az amerikai gyártó tulajdonában lévő, de a hollandiai Woensdrecht légibázis raktárában tárolt repülőgép-alkatrészek szállítása bűnrészessé teszi Hollandiát a Gázai övezetben elkövetett háborús bűnökben. Hollandia nemzetközi jogot sért azáltal, hogy lehetővé teszi a polgári lakosság elleni támadásokat – érveltek a jogvédők.

Az illetékes bíróság decemberben azt az ítéletet hozta, hogy az alkatrészek szállítása elsősorban politikai döntés, amelybe a bíráknak nem szabad beavatkozniuk.

A fellebbviteli bíróság ezt másként ítélte meg, és hétfői döntésében felhívta a figyelmet: “Izrael nem veszi kellőképpen figyelembe támadásainak a polgári lakosságra gyakorolt következményeit. Izrael Gáza elleni támadásai aránytalanul sok civil áldozatot követeltek, köztük több ezer gyermek életét” .

“Hollandia több olyan nemzetközi szabályozás részese, amelyek előírják, hogy amennyiben fennáll a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésének egyértelmű kockázata, Hollandia köteles megakadályozni a katonai felszerelések exportját” – áll a határozatban. A szállításokat hét napon belül le kell állítani.

A holland külügyminisztérium hétfőn közölte: Geoffrey van Leeuwen külkereskedelmi és fejlesztési együttműködési miniszter úgy döntött, hogy az állam a semmítőszékhez fordul az ítélettel kapcsolatban.
“A kormány természetesen tiszteletben tartja a fellebbviteli bíróság ítéletét, és végre fogja hajtani, azonban álláspontja szerint az amerikai F-35-ösök alkatrészeinek forgalmazása nem jogellenes. A kormány úgy véli, hogy az állam feladata, hogy meghatározza külpolitikáját, és kéri az ítélet érvénytelenítését, mert a fellebbviteli bíróság ezt nem vette kellőképpen figyelembe” – olvasható a közleményben.

Hozzátették, hogy a kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy meggyőzze a szövetségeseket és partnereket arról, hogy Hollandia továbbra is megbízható partner marad az F-35 programban, valamint az európai és nemzetközi védelmi együttműködésben.

Mint írták, ez az együttműködés Hollandia saját nemzetbiztonsága szempontjából is fontos, de Izrael számára is alapvető fontosságú, különös tekintettel a térségből, például Iránból, Jemenből, Szíriából és Libanonból érkező fenyegetésekre.

Hangsúlyozták: az állam azon döntése, hogy az ítélet érvénytelenítését kéri, független a gázai helyzettől. “Hollandia továbbra is azonnali ideiglenes humanitárius tűzszünetre szólít fel és arra, hogy a lehető legtöbb humanitárius segély eljuthasson a Gázai övezet szenvedő lakosságához. A helyzet rendkívül súlyos. Egyértelmű, hogy a nemzetközi humanitárius jog teljes mértékben alkalmazandó, és Izraelnek is be kell tartania azt” – hívta fel a figyelmet a holland külügyminisztérium.

Mark Rutte ügyvivő kormányfő hétfőn Izraelbe és a palesztin területekre utazott. Az X-en közzétett bejegyzésében felhívta a figyelmet: több humanitárius segélyre van szükség Gázában, a palesztin Hamásznak azonnal el kell engednie túszokat, valamint az izraeli hadműveletek intenzitását gyorsan és radikálisan csökkenteni kell. Egy nagyszabású katonai beavatkozás Rafahban katasztrofális humanitárius következményekkel járna – mutatott rá.

“A harcok azonnali szüneteltetésére van szükség, amelynek a konfliktus befejezéséhez kell vezetnie. A tartós békéhez életképes palesztin államnak kell létrejönnie, amely garantálja Izrael biztonságát” – írta Mark Rutte.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 28 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑