Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2017. 10. 04.

Hozzácsatolnak Izraelhez egy ciszjordániai telepesvárost

2017. 10. 04.

A palesztinok szerint a terv meghiúsítja az izraeli–palesztin válság kétállami megoldásának lehetőségét.

Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök ezerkétszáz újabb telepeslakás felépítését és Maále Adumim Izraelhez csatolását jelentette be a kormányzó Likud párt e telepesvárosban tartott, kihelyezett frakcióülésén. 

A kormányfő a Jeruzsálemtől a Holt-tenger felé vezető út mentén fekvő, ciszjordániai Maále Adumim telepesvárosba látogatva kijelentette, hogy örökre Izrael része marad az a hely, ahol új otthonok ezrei épülnek majd fel.

„Ez a hely Izrael része lesz” – mondta az izraeli miniszterelnök a legnagyobb, jelenleg mintegy negyvenezer lakosú ciszjordániai telepesváros új múzeumának felavatásán, de nem határozta meg az Izraelhez csatolás időpontját. A politikus közölte, hogy a lakások mellett új ipari övezetet is létrehoznak, és további fejlesztéseket is kilátásba helyezett az 1967-ben Jordániától elfoglalt területen, amelyet a nemzetközi jog nem ismer el Izrael részének.

Nabil Saat, Mahmúd Abbász palesztin elnök főtanácsadója teljesen elfogadhatatlannak nevezte Netanjáhú terveit, amelyek szerinte meghiúsítják az izraeli–palesztin válság kétállami megoldásának lehetőségét, vagyis egy palesztin állam megteremtését Izrael szomszédságában.

A keddit megelőzően Izrael mintegy hatezer új telepeslakás felépítését jelentette be Donald Trump amerikai elnök január 20-i hivatalba lépése óta, magára vonva ezzel a nemzetközi közösség rosszallását, a bírálók köréből azonban – szemben a korábbi hasonló esetekkel – ezúttal hiányzott az amerikai vezetés.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑