Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2020. 02. 26.

Húsz milliót gyűjtöttek magyar református diákok egy szír iskola felújítására

2020. 02. 26.

A magyar református oktatási intézmények diákjai és pedagógusai minden eddiginél több, közel 20,3 millió forintot gyűjtöttek össze a Kárpát-medencei Református Oktatási Alapba. Az év végi jótékonysági akción összegyűlt adományokból és a Generális Konvent támogatásából megújulhat szíriai testvéregyházunk damaszkuszi általános iskolája – közölte a reformatus.hu

Száztíz magyarországi és határon túli református oktatási intézmény, valamint több magánszemély és vállalkozó is csatlakozott a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap tizedik, jubileumi felhívásához, közel húszmillió-háromszázezer forintnyi pénzadományt gyűjtve össze. A Generális Konvent elnöksége a Magyar Református Egyház költségvetéséből megkétszerezte ezt az összeget, így több mint negyvenmillió forinttal gazdálkodhat idén az oktatási intézményeket segítő református szolidaritási alap.

A Református.hu cikke szerint egy évtized alatt pedagógusaik és diákjaik több mint százharminchárommillió forintot gyűjtöttek össze, ami hozzájárult az ukrán állami támogatás nélkül működő kárpátaljai líceumok életben tartásához, amiből sikerült szerte a Kárpát-medencében bővíteni a nyelvhatáron megtartó erőt jelentő református intézményhálózatot, valamint tízezer diáknak kezébe adni a Bibliát.

Először tavaly lépte át a húszmillió forintot az összegyűjtött adomány, akkor még csak néhány ezer forinttal. Mindezért oktatási intézményeink úgy adtak hálát, hogy tavaly decemberben náluk is nagyobb szükségben lévőkért mozdultak meg.

Ezúttal közel-keleti testvéreinkkel tehetünk jót.Összeszedtük a tízéves Kárpát-medencei Református Oktatási Alap eredményeit.

A 2019-es gyűjtés kiemelt céljaként a Generális Konvent elnöksége a Szíriai Örmény Református Egyház által működtetett Damaszkuszi Keresztyén Általános Iskola felújítását és működési feltételeinek jobbítását tűzte ki. Közel-keleti testvéregyházunk többi oktatási intézményéz hasonlóan ez is megsínylette a háborút, többször is találat érte, súlyosan megrongálva a tetőszerkezetet. Az épület vizesblokkja is megélt már jobb napokat, ahogy a szomszédos számítástechnika-terem is felér egy időutazással: a géppark az ezredfordulós időket idézi. Mindkettő felújítása szerepel a fejlesztési terveik között, ahogy a tantermek berendezését, valamint fűtését is szeretnék modernizálni.

Folytatás

Reformatus.hu – Feke György

 

Megosztom:

, , , , , , , , ,




Back to Top ↑