Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2017. 03. 01.

Így váltak öngyilkos merénylőkké a gyermekek – Igaz történetek alapján

2017. 03. 01.

Akidi házasságra vágyott, és úgy gondolta, majd a 72 paradicsomi szűz megvigasztalja. A másik fiút, Alit érdekelték a természettudományok, mindig a National Geographic műsorait nézte. Sit Omar apja halála után kereste fel az Iszlám Államot. Ma már mindhárom fiú halott.

Több kamaszfiú csatlakozott az Iszlám Állam (IÁ) iszlamista terrorszervezethez az elmúlt években, hogy gyerekkatonaként vagy öngyilkos merénylőként szolgálja a szélsőségeseket. A dzsihadisták kelet-moszuli kiképzőtáboraiban hátrahagyott dokumentumok és a rokonok beszámolói bepillantást engednek abba, mi ösztönözhette ezeket a fiatalokat addigi életük hátrahagyására.

“Szeretett családtagjaim, kérlek, bocsássatok meg nekem!” – írta szüleinek címzett búcsúlevelében Alaa Abd al-Akidi. A fiú tavaly öngyilkos merényletet követett el az iraki biztonsági erők ellen.

“Ne öltözzetek gyászba!”

“Ne szomorkodjatok, és ne öltözzetek gyászba!” – folytatta Akidi. “Könyörögtem nektek, hadd házasodjak meg, de nem engedtétek. Most, ha Allah is úgy akarja, a 72 paradicsomi szüzet veszem feleségül.”

Akidi sohasem küldte el a levelet, amelyet egy Harci egység: Mártírbrigád feliratú űrlapra rótt, és egy moszuli címzésű borítékba rejtett. Az írásra a Reuters hírügynökség bukkant rá azután, hogy az iraki erők visszafoglalták Moszul keleti részét a dzsihadistáktól.

A fiú 15 vagy 16 lehetett

Akidi egyike volt a számtalan fiatalnak, akik az elmúlt két és fél évben megfordultak a kiképzőtáborban. A fiú 15 vagy 16 éves lehetett, amikor csatlakozott a szélsőségesekhez, akiknek sok hozzá hasonló mártírra van szüksége az öngyilkos merényletekhez. Ők voltak a dzsihadisták leghatékonyabb fegyverei a Washington vezette nemzetközi koalíció támogatását élvező iraki kormányerőkkel szemben. Az elmúlt években több száz öngyilkos merényletet követtek el az Iszlám Állam terrorszervezet nevében a Közel-Keleten civil és katonai célpontok ellen.

Vizsgalapok, céltábla, golyóálló mellények, gyógyszerek és injekciós tűk

A tábor, ahol Akidit kiképezték, három házból áll, amelyeket a szélsőségesek kisajátítottak. A dzsihadisták ember nagyságú lyukakat ütöttek a falakba, hogy gyorsabban mozoghassanak az épületek között. Az alsó szinteken szertehagyott poszterek, vallás- és fegyverismereti röplapok, mellettük vizsgalapok hevertek. Egy teremben golyóálló mellényeket és céltáblákat lehetett találni, egy másikban, amely orvosi szobaként működhetett, gyógyszerek és injekciós tűk voltak. A felső szinteken tábori ágyak vannak mintegy 100 harcos számára. A falakon táblák hirdették a házirendet: Dzsihadista testvérem, ügyelj a csendre és tisztaságra!

A dzsihadisták mondták el a családnak, hogy fiuk küldetése sikeres volt

A besorozási listák szerint a rekruták többsége Irakból származott, de az Egyesült Államokból, Iránból, Marokkóból és Indiából is érkeztek szimpatizánsok. Akidi a lista szerint 2014. december 1-jén, mindössze néhány hónappal Moszul elfoglalása után csatlakozott a szervezethez.

Egy rokon telefonon elmondta a Reutersnek, hogy a fiú apját megrendítette Akidi döntése, de az Iszlám Állam bosszújától tartva meg sem próbálta feltartóztatni gyermekét. Akidi – távozása után – alig járt haza látogatóba, és közölte apjával, hogy mártírként akarja végezni életét. Néhány hónappal később a dzsihadisták mondták el a családnak, hogy fiuk küldetése sikeres volt.

Athir Ali imádta a National Geographic műsorait

Athir Ali, egy másik gyerekkatona hasonló korú volt, mint Akidi. Igazolványképéről egy bozontos szemöldökű, hatalmas, barna szemű fiú mosolyog vissza félénken. Apja, Abu Amir kiváló diákként jellemezte fiát, akit különösen érdekeltek a természettudományok, és mindig a National Geographic tévécsatornát nézte. Egy nap a fiatal hét osztálytársával együtt úgy döntött, csatlakozik az Iszlám Állam terrorentitáshoz, és meglógott otthonról. Apja csak akkor látta legközelebb, amikor földi maradványait elhozta a halottasházból. Az iszlamisták személyesen tájékoztatták a családot a fiú hősies mártírhaláláról. Ali időközben megnövesztette a haját, de kora miatt a szakálla még nem serkedhetett ki.

“Hálát adok érte, hogy legalább sikerült eltemetnünk”

“Máig sem tudom, hogy sikerült meggyőzniük a fiamat” – csóválta fejét az apa. “Hálát adok érte, hogy legalább sikerült eltemetnünk.”

Sit Omar is a többiekhez hasonló kamaszfiú volt, mikor csatlakozott a szélsőségesekhez. A lista szerint ő is mártírként végezte, amit egy rokon is megerősített. A túlsúlyos, bizonytalan tini apja halála után kereste fel az Iszlám Állam terrorszervezetet.

“Kihasználták lelki ingatagságát, a paradicsomi szüzekkel hitegették, és megtanították neki, hogy viselkedik egy jó muszlim” – vélekedett a rokon. “Ha valaki kábítószerrel vagy alkohollal kínálta volna, akkor annak rabjává vált volna” – tette hozzá.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑