Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2016. 07. 15.

Irak: Látványos parádé vezeti be az Iszlám Állam elleni végső támadást (képek, videó)

2016. 07. 15.

Nagy katonai felvonulást tartottak Bagdadban, miközben a kormányerők számára elérhető közelségbe került az Iszlám Állam utolsó iraki bástyájának számító Moszul felszabadítása.

Katonai parádét rendeztek Bagdadban, miközben az iraki hadsereg az Iszlám Állam utolsó, és legnagyobb helyi erősségének visszafoglalására készül.

A felvonulást a hasemita királyság 1958-as megdöntésének és egyben az Iraki Köztársaság kikiáltásának július 14-i évfordulóján tartották.

A belvárosi Tahrír téren az iraki hadsereg, a rendőrség és az Hasd Al-Saabi (Népi Mozgósítás) nevű – főként síitákat, de keresztényeket és jazidiket is tömörítő – félkatonai szervezet több száz tagja vonult fel.

A parádén különféle lövegeket, harckocsikat, páncélozott járműveket, tehergépkocsikra szerelt aknavetőket és légvédelmi rakétákat mutattak be. A szárazföldi erők felett robajló harci repülőgépek húztak el.

.

A díszszemlét a hadsereg főparancsnoki tisztségét is betöltő Haider al-Abádi iraki miniszterelnök mellett más magas rangú katonai tisztségviselők és külföldi diplomáciai küldöttségek vezetői is megtekintették.

A parádé idején több száz rendőr és katona zárta le a Bagdad belvárosába vezető fő útvonalakat. A kormányerők időközben tovább folytatják előrenyomulásukat északi irányba, hogy megkezdhessék a régóta várt támadást a dzsihadisták utolsó iraki fellegvára, Moszul ellen.

Az Iszlám Állam 2014 nyarán foglalták el a Bagdadtól mintegy 400 kilométerre északra fekvő, akkor másfél milliós települést, amely azóta az IÁ iraki “fővárosának” számít.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑