Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2024. 01. 14.

Iraki ellenállás: Az amerikai érdekeltségek ezentúl nincsenek biztonságban

2024. 01. 14.

Az iraki Al-Nujabaa mozgalom bejelentette, hogy ezentúl az Egyesült Államok és a vele szövetséges államok érdekeltségei nincsenek biztonságban Irakban. Mostantól kezdve támadást intéznek a térségben lévő illegális bázisai ellen.

 A 2014-ben az iraki népi mozgósítású erők (Hashd Al-Shaabi) egyik csoportjaként létrejött Al-Nujabaa mozgalom évekig harcolt az amerikai érdekek mentén létrehozott Iszlám Állam (ISIS)nevű terrorszervezet ellen.

Mivel Irakban mindenki számára világos volt, hogy a fegyveres iszlamista csoportok az Egyesült Államok politikai céljait szolgálják, az iraki ellenállás is felvette a harcot ellenük és 2017 decemberére sikerült is őket kiszorítani az országból.

A ,,Nujabaa,, jelenlegi bejelentése a pénteken történt Jemen elleni amerikai-brit légitámadások után történt. Az iraki ellenállás csoportjai ugyanis az ,,Ellenállás Tengelye,, elnevezésű nemzetközi együttműködés keretein belül a jemeni Ansarullah mozgalom, vagy más néven a húszik szövetségese.

Az ,,Ellenállás Tengelyén,, belül pedig létezik egyfajta megegyezés, mely szerint ha a szövetség egyik tagját, (Hezbollah, Ansarullah, Al-Nujabaa…stb) támadás éri, akkor az összes többi tag segítséget nyújt neki és támogatja.

Ez az együttműködés jelenleg megköveteli, hogy a szövetség tagjai a Jemen elleni támadás miatt csapást mérjenek az Egyesült Államok és Nagy Britannia külföldi érdekeltségei ellen. Sőt mivel a Jemen ellen végrehajtott pénteki támadásért egy 10 tagú nemzetközi koalíció (Egyesült Államok, Nagy Britannia, Németország, Bahrein….stb) vállalta a felelősséget ezért ebben az esetben több ország érdekeltségei is célpontnak számítanak.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Jazeera)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑